Spela inte ut kurder mot oss assyrier

Replik från Vänsterpartiet om Turkiets invasion i Syrien

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Turkiets angrepp syftar till att utrota kurdernas landvinningar. Det kan jag aldrig stillatigande acceptera. Inte som vänsterpartist, och inte som assyrier, skriver Tony Haddou.
Foto: Jessica Segerberg
Turkiets angrepp syftar till att utrota kurdernas landvinningar. Det kan jag aldrig stillatigande acceptera. Inte som vänsterpartist, och inte som assyrier, skriver Tony Haddou.

SLUTREPLIK. Att stoppa Turkiets angrepp och försvara norra Syrien är livsnödvändigt för alla minoriteter i området. Det är djupt beklagligt att Kara Hermez försöker spela ut kurder och assyrier mot varandra.

Kara Hermez, förbundsordförande för Assyriska riksförbundet, skriver i en debattartikel att ”de som kommer från norra Syrien, och som har familj och släkt kvar där” inte kan annat än ”beklaga V:s reservationslösa hyllande av kurdiska grupper”.

Jag är själv inte bara riksdagsledamot för Vänsterpartiet, utan dessutom assyrier från just norra Syrien. Närmare bestämt från byarna runt Hassake och Qamishli.

När min familj kom till Sverige i början av 80-talet förde de med sig berättelser om vad som hänt våra släktingar under Seyfo, det stora folkmordet på kristna under Första världskriget. Alla assyrier känner igen sig i de här berättelserna: minnet och erfarenheten av folkmord går i arv.

För några år sedan stod vi återigen inför hotet om utrotning och fördrivning från terrorsekten IS. Vi i Vänsterpartiet krävde då omedelbara insatser för att skydda civilbefolkningen. Inte minst minoriteterna i regionen, kurder, assyrier och andra.

Medan jag skriver detta angrips norra Syrien av Turkiet, och fasan för folkmord och etnisk rensning är tillbaka. Risken är överhängande att IS återuppstår.

Som assyrier borde Kara Hermez veta vad det leder till när omvärlden offrar en minoritetsgrupp för storpolitiska syften. Det vet människorna i norra Syrien, och därför samarbetar kurder, assyrier och andra i försvarsalliansen SDF, för att skydda sina hem.

Norra Syrien är i dag den mest politiskt progressiva området i regionen, och styret behöver vårt stöd. Det var tack vare det kurdiska styrets insatser som IS kunde besegras och minoriteternas trygghet säkras.

Turkiets angrepp syftar till att utrota dessa landvinningar. Det kan jag aldrig stillatigande acceptera. Inte som vänsterpartist, och inte som assyrier.


Tony Haddou, riksdagsledamot Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE