Publicerad:

Janne – ta ditt ansvar för bilden av förorten

Slutreplik om Janne Josefssons reportage från Bergsjön

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag har fått många insikter om samhällets baksida tack vare dig – utan att förstå att allt inte är svart. Jag måste erkänna att jag okritiskt har applåderat dina program utan att ställa följdfrågor efteråt, skriver Linus Johansson.
Foto: TT
Jag har fått många insikter om samhällets baksida tack vare dig – utan att förstå att allt inte är svart. Jag måste erkänna att jag okritiskt har applåderat dina program utan att ställa följdfrågor efteråt, skriver Linus Johansson.

SLUTREPLIK. Janne, du har byggt din karriär på granskande reportage likt det om Bergsjön. Jag har beundrat ditt mod som journalist utan att inse att det är du som är den starke i sammanhanget.

Jag har fått många insikter om samhällets baksida tack vare dig – utan att förstå att allt inte är svart. Jag måste erkänna att jag okritiskt har applåderat dina program utan att ställa följdfrågor efteråt.

Något förändrades den dagen jag själv började jobba i en öppen social verksamhet för ungdomar i Angered på lördagskvällarna och därefter tog anställning på Bergsjöskolan. Visst var jargongen hårdare här men det fanns också en värme, glädje och gemenskap som jag inte mött någon annanstans.

Min erfarenhet av att möta människorna som lever här har fått mig att inse att dina program är bara en skärva verkligheten. Jag skrev debattartikeln för att visa en annan bild av förorten för alla dem, som likt mig en gång, bara har sett och hört din historia.

Problemet är att jag skulle behövas skriva 10 000 liknande debattartiklar för att jämna ut styrkeförhållandena. För du, Janne, är en liten spelare i förhållande till det politiska etablissemanget, sociala medier och privata medieföretag som bidar till att demonisera förorten.

Skillnaden är att du representerar public service och som dess representant borde det ligga i ditt intresse att ge en bred, mångsidig och nyanserad bild – men det är kanske någon annans jobb på SVT.

Responsen på min debattartikel har varit överväldigande och stärkt mig i min övertygelse att efterfrågan av en mer nyanserad bild av förorten är omfattande ute i samhället.

Här måste ditt och andra medieföretag, samt ledande politiker, börja fundera på vad era röster i det offentliga rummet gör med samhällsklimatet.

Hur hälsosamt är det med en samhällsdebatt vars slagsida bidrar till ökande polarisering, utanförskap och främlingsrädsla? Befinner vi oss inte i en nedåtgående våldsspiral när alla ropar efter tuffare tag från polisen och rättsväsendet? Visa mig någonstans där det har varit lösningen på kriminalitet och drogmissbruk.

I skuggan av den offentliga debatten står de 99 procent som bor i förorten och som varje dag kämpar för att kunna förverkliga sina drömmar i landet Sverige. Samma drömmar som du, jag och alla andra har i vårt land. En god utbildning för barnen, ett bra boende för familjen och ett jobb med en lön som går att leva på. Det som de flesta av oss tar för givet.

Det är på tiden att människorna i förorten ges ett rättmätigt erkännande som samhällsbärare eller framtida sådana. Det är nämligen de som ska lösa en stor del av den offentliga sektorns skrikande behov av arbetskraft inom försvar, polis, skola, vård och omsorg.

Det ligger i vårt gemensamma intresse att de ska få rätt förutsättningar att klara den utmaningen. Det är ur det perspektivet vi kan lyfta förorten och stärka samhällsgemenskapen.

En sista sak, Janne Josefsson, du fattar inte vilken skillnad de nymålade väggarna inneburit för eleverna och personalens mentala inställning på Bergsjöskolan. Från en känsla av att befinna sig på en institution till att vandra i ljuset av regnbågens alla färger mot framtiden.


Linus Johansson, lärare Bergsjöskolan


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här:

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: