Nej, det gick inte att utesluta Vänsterpartiet

Sjöstedt och Esbati: Vi fick regeringen att trycka på nödstopp

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-12-11 | Publicerad 2019-12-10

Regeringen har gått oss till mötes, lyssnat på våra förslag och visat att januariöverenskommelsens försök att utesluta Vänsterpartiet från inflytande är politiskt nonsens, skriver Jonas Sjöstedt och Ali Esbati.

DEBATT. De nya etableringslotsarna och jobbcoacherna får vänta. Även om de tänker kalla sig något annat.

Arbetsförmedlingens flyttbussar kan vända tillbaka.

Flera nedläggningshotade kontor ute i landet kommer att kunna öppna igen.

Vänsterpartiet lyckades få regeringen att trycka på nödstopp för kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen. Vi har uppnått vårt mål att värna de arbetslösa och i processen visat det orimliga i att Centerpartiets extrema privatiseringspolitik får styra regeringens politik.

Därför väljer vi att avstå från att lägga misstroendet mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i dag. Det behövs inte längre.

Regeringen har uppenbart gått oss till mötes, lyssnat på våra förslag och visat att januariöverenskommelsens försök att utesluta Vänsterpartiet från inflytande är politiskt nonsens.

Det Vänsterpartiet krävde var: 

  • Inget LOV-tvång.
  • Mer resurser 2020.
  • Arbetsförmedlingen ska finnas i hela landet.
  • Säkra stöd till funktionsnedsatta.
  • Utred färdigt.

Vi finner att regeringen gått oss till mötes på samtliga punkter.

Regeringen bekräftar att de haft samtal med oss och vi har fått försäkringar om att Arbetsförmedlingen ska finnas i hela landet och att det ska finnas med i regleringsbrevet.

Vi har fått försäkringar om att det ska skjutas till nödvändiga resurser och att det inte ska göras någon kaosprivatisering grundad på LOV. Regeringen ska lyssna på funktionshinderrörelsen och se till att den som har ett funktionshinder får det stöd som behövs.

Det här gör sammantaget att man kommer att kunna hjälpa fler arbetslösa på fler ställen i landet. Vi tror visserligen att det behöver göras betydligt mer framöver, men det räcker som försäkran i nuläget.

Det gick inte att utesluta Vänsterpartiet, som har de verklighetsförankrade politiska förslag som faktiskt behövs för att kunna lösa den allvarliga situation som Arbetsförmedlingen, och därmed hundratusentals arbetslösa, kastats ut i.

Det kommer inte heller att fungera att försöka hålla Vänsterpartiet utanför inflytande i fortsättningen. Regeringen verkar ha insett vad det i praktiken innebär att behöva ta hänsyn till riksdagsmajoriteten.

Om regeringen och dess borgerliga samarbetsvänner C och L trots allt skulle få för sig att försöka införa LOV, lagen om valfrihetssystem, när den genomför sin reform av Arbetsförmedlingen så kommer inte Vänsterpartiet att tveka att samla stöd i riksdagen än en gång för att motverka det.

Det finns inget stöd i riksdagen för den här privatiseringen med hjälp av LOV. Vi förutsätter att man dragit en slutsats av det. Det lovar vi att arbeta för.

För varför skulle vi tveka inför att driva vår egen politik, när vi nu uppenbarligen fått en S-regering som kan lägga förslag som ligger till höger om moderaterna?  Tvärtom.

Den motståndsficka mot privatiseringsvågen i den offentliga välfärden som vi nu öppnat ska inte bli mindre, utan mycket större framöver.

Att minska på det gemensamma och ge privata bolag större utrymme ligger helt i linje med borgerlig politik. För borgerliga partier är det därför följdriktigt att Arbetsförmedlingen borde tas över av privata bolag som får göra vinst på arbetslösa, precis som på skolan och äldrevården och vården. 

Desto sorgligare och märkligare att den här förändringen sker under en S-ledd regering.

Regeringen har nu velat lägga all skuld för kaoset på Arbetsförmedlingen på M-KD-budgeten, men det håller inte. En viktig förklaring är ju att Socialdemokraterna inte förmådde stå upp för sina egna värderingar i förhandlingarna med Centern i januariavtalet utan släppte igenom denna ogenomtänkta ideologiskt styrda privatisering a la Centern.

Och att privatiseringsplanen gick så långt åt höger att den gick för långt – även för moderaterna och KD.  

Till slut: Arbetslöshet är för de allra flesta inte självvalt. För vissa handlar det om varsel, nedläggningar och omställningar på hemorten, för andra om sjukdom och tillfälliga eller mer djupgående svårigheter i livet.

Vad det än är så löser vi det tillsammans. Ett gemensamt samhälle ska klara av att hjälpa alla som är, eller som någon gång kan bli, arbetslösa. Till utbildning, till omställning, till nya möjligheter, till ny trygghet och ny frihet.

När vi nu lyckats stoppa kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen är det därför främst de arbetslösas seger.


Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet
Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.