M, KD och SD ändrar inte på migrationen

C: Deras tomma resonemang i budgeten påverkar inte politiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-12-09

Det är viktigt att säga att  M, KD och SD:s gemensamma avsiktsförklarning om migrationspolitiken inte har något med den faktiska budgeten att göra. Skrivningarna påverka inte verkligheten och det är bra, skriver Martin Ådahl och Jonny Cato.

DEBATT. Centerpartiet är det enda borgerliga partiet som säger nej till förhandlingar och samarbeten med främlingsfientliga högerpopulister.

Vi vill se ett samarbete i mitten som håller ytterkantspartierna borta från inflytande och kommer kämpa för att mittenalternativet får bredast möjliga stöd i nästa val.

För att kunna hålla denna mittenposition höll vi fast vid budgetramverket och röstade varken för regeringens eller M, KD och SD:s gemensamma budget i Sveriges riksdag i förra veckan.

I sin budgetreservation redogör M, KD och SD för sin gemensamma syn på migrationspolitiken framåt.

Det är viktigt, när andra uppgifter nu cirkulerar på sociala medier, att klart och tydligt säga att M, KD och SD:s gemensamma avsiktsförklarning om migrationspolitiken inte har något med den faktiska budgeten att göra, och därför inte påverkar vårt befintliga migrationsregelverk överhuvudtaget.

Dessa tomma resonemang i budgeten kommer inte påverka verkligheten i någon form, och det är bra.

Med det sagt är inte hotet över. M, KD och SD vill, om de hamnar i regeringsställning efter nästa val, riva upp den nya migrationslagstiftningen som kom på plats så sent som i somras, för att återigen göra om systemet i en mycket restriktiv riktning.

Det är en mycket dålig idé. Efter flera år av tillfälliga och bristfälliga lagstiftningar behövs nu stabilitet och långsiktighet – inte ny överbudspolitik som gör asyllagstiftningen orimlig.

Den lag som nu gäller är en balanserad och hållbar lagstiftning som kombinerar medmänsklighet med ordning och reda.

Den innebär att familjer har rätt till återförening och att personer som har en mycket stark anknytning till Sverige kommer få stanna, men samtidigt ställs tydliga krav om försörjning vid anhöriginvandring och för att få permanent uppehållstillstånd.

Dessutom sade sig SD, innan bläcket ens hann torka på avsiktsförklaringen med M och KD, vilja gå ännu längre. De vill att de som redan har uppehållstillstånd och påbörjat ett nytt liv i Sverige ska ”uppmuntras” att lämna landet.

I SD:s egen budgetmotion (alltså inte den gemensamma med M och KD) vill SD ta pengar från Sveriges bistånd till de fattigaste länderna för att i stället finansiera ett omfattande kampanj för att personer som redan har uppehållstillstånd och bor helt lagligt i vårt land, ska återvända till de länder de kommit från, länder de ofta flytt undan förtryck och krig.

Att återvandring skulle bli nästa migrationspolitiska fråga för SD är ingen överraskning. Partiledaren aviserade redan för några år sedan att partiet har flera förslag för att för hur människor ska återvända dit ”där de bör bo”.

Det är också en fråga som funnits med i SD sedan partiet bildades. Länge tonades dock ”återvandringsfrågan” ner eftersom den av allmänheten uppfattas som alldeles för radikal, i praktiken att myndigheter ska börja sortera bland människor som bor i Sverige efter ursprung och peka ut vissa som en belastning.

Återvändandet ska, som SD numera uttrycker det, vara frivilligt, men Jimmie Åkesson utesluter inte ”uppsökande verksamhet”.

I Sverige ska vi göra allt för att de som får uppehållstillstånd genom vår nya migrationspolitik ska få möjlighet att genom arbete och svenska språket integreras i vårt land. Alla ska lyda under samma lagar, skyldigheter och rättigheter.

Självklart ska människor som vill flytta till andra länder än Sverige få göra det. Men våra myndigheter ska aldrig ha i uppdrag att knacka dörr hos utlandsfödda och deras familjer med uppdrag att försöka få dem ur landet.

Detta är ett av många skäl till varför Centerpartiet inte anser att SD och deras ideologi ska ges makten över svensk politik.

Vi beklagar att andra partier i stället för att ta debatten med de främlingsfientliga krafterna, och övertyga väljarna om att det är fel väg att gå, är beredda att göra sig direkt beroende av SD.


Martin Ådahl, andra vice ordförande och ekonomisk-politisk talesperson (C)
Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.