Du borde skämmas för regeringens politik

Replik från SD om tryggheten för landets sjuka

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Regeringens inhumana politik för Sveriges sjuka är inget de rimligen borde vilja diskutera inför valet, snarare något de borde skämmas för, skriver Julia Kronlid och Linus Bylund.
Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Regeringens inhumana politik för Sveriges sjuka är inget de rimligen borde vilja diskutera inför valet, snarare något de borde skämmas för, skriver Julia Kronlid och Linus Bylund.

REPLIK. Totalt migrationsfiasko, vårdkris, dödsskjutningar och Sveriges undermåliga beredskap för brandbekämpning. Så kan den senaste tiden förenklat sammanfattas.

Att regeringen desperat försöker flytta fokus till andra ämnen är inte så konstigt med tanke på de dåliga opinionssiffrorna. Det är dock anmärkningsvärt att S väljer sjukförsäkringen som ett ämne de vill ha upp på agendan. Den socialdemokratiska regeringen har slagit rekord i utförsäkringar och faktiskt lyckats med konststycket att neka mångdubbelt fler människor ersättning än vad Reinfeldt gjorde med den hårt kritiserade bortre tidsgränsen.

Det formligen kokar bland Sveriges sjukskrivna. Det är uppenbart att Annika Strandhäll inte bemödat sig att lyssna på den presskonferens Sverigedemokraterna höll i Visby nyligen, där vi presenterade en rad punkter för sjukförsäkringen.

Då hade Strandhäll vetat att vi inte förespråkar ett återinförande av Reinfeldts bortre tidsgräns. Vi menar att en fungerande rehabiliteringskedja, där sjuka tillåts bli friska och friska tillåts ta sig ur utanförskap och åter in i arbete och studier, inte behöver en sådan tidsgräns.

Vi talade även för att sjukskrivna inte ska drabbas av ekonomiskt av att arbeta eller studera. Och i stället för att göra som Strandhälls regering – avslå 8 av 10 ansökningar – vill vi göra det enklare att beviljas sjukersättning, samt införa tätare kontroller.

För att bara nämna ett axplock av våra förslag.

Regeringens inhumana politik för Sveriges sjuka är inget de rimligen borde vilja diskutera inför valet, snarare något de borde skämmas för.

Julia Kronlid, Sverigedemokraternas talesperson för socialförsäkringsfrågor Riksdagens socialförsäkringsutskott
Linus Bylund, Riksdagens socialförsäkringsutskott

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE