Förorten – mer än ett paradis för gangsters

Debattören: För att minska rädslan måste vi lyfta fram allt det positiva som sker i områdena

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-07-27

Hade man skrivit mer om oss, vi från förorten som försöker göra det bästa av våra liv trots förutfattade meningar, så kanske man hade haft en bättre bild av förorten, skriver debattören.

DEBATT. ”I förorterna förtrycks nästan alla tjejer och kvinnor på grund av hedersvåldet. I förorterna bränns det bilar. I förorterna skjuter man ihjäl varandra och det tycker vi att de borde sluta med där borta.”

Detta är exempel på vad media skriver om gällande Sveriges förorter. Jag måste verkligen säga att vid det här laget låter det som en repig skiva.

Jag kan inte räkna hur många gånger det hänt att folk som inte är från förorten säger att de är rädda för att åka till Tensta eller Rinkeby. Platser jag har växt upp i och har så otroligt många fina minnen från, varför är man rädd för att åka dit? Jo, för att media hela tiden skriver om någon blivit skjuten eller stenat polisbilar, et cetera. Inte så konstigt att folk är rädda, kan man tycka.

Problemet är inte att media skriver om dessa händelser. Det är viktigt att lyfta upp problem i samhället, samtidigt som det är viktigt att lyfta upp varför problemen finns samt vad man gör för att försöka lösa problemet. Problemet här är att det sällan är något positivt som skrivs om förorten, trots att det ofta händer positiva saker att prata och skriva om.

Det är ett problem att bara lyfta upp det negativa då allmänheten litar på media och accepterar det som skrivs. Om man bara får läsa om att folk bråkar och dödas i förorterna så är det inte så konstigt att det växer en rädsla hos människor.

Hade media däremot skrivit mer om Tensta Marknad, som år 2013 lockade 80 000 besökare över helgen, hade de som inte är bekanta med förorten haft en bättre bild av den. Hade man skrivit om all poesi och alla unga blivande författare som blommar i förorten på grund av organiserade möten av folk från förorten kanske man hade haft en bättre bild av förorten. Hade man skrivit mer om oss, vi från förorten som försöker göra det bästa av våra liv trots förutfattade meningar, så kanske man hade haft en bättre bild av förorten.

Vi kommer aldrig komma någon vart om inte man slutar frysa ut Sveriges förorter. Vi förföljs av detta under hela vårt liv och det skapar bara fler hinder för oss i verkligheten.

Jag flyttade från Tensta för ca sju år sedan och än i dag blir folk chockerade när jag säger att jag är uppvuxen där. Som att jag borde dölja det. Som att man vanligtvis inte är ”som mig” om man är från förorten. ”Men Gud, du pratar ju flytande svenska!”. Varför skulle jag inte göra det?

Skriv om det positiva. Prata om alla talanger som förorterna producerar. Visa upp alla människor från orten som dedicerar sin tid och sina liv för att lyfta orten. Förtydliga för svenska folket att det hemska som händer inte är en majoritet av alla händelser.

Sluta prata om orten som att det är en fördömd plats där det avlas kriminella odjur.

Nisrit Ghebil, 22 år gammal, studerar media och kommunikation på Karlstads Universitet.

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln