Tyvärr M, det finns bara ett miljöparti

MP: Kristersson väljer alltid fossilindustrin framför klimatet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-02-26

Gång på gång visar Moderaterna att de bara är för miljön så länge ingen föreslår att det ska kosta pengar att förstöra den. När det kommer till kritan väljer de alltid fossilindustrin framför klimatet, skriver Per Bolund och Lorentz Tovatt, MP.

DEBATT. Miljöpartiet bildades 1981 ur en insikt att utan att värna om naturen kan människan inte överleva och frodas. Det är ett grundläggande ideologiskt ställningstagande som har väglett partiet ända sedan dess, och det skiljer Miljöpartiet från andra partier.

Moderaterna har däremot gång på gång visat att de inte kan axla rollen som ett parti för miljön.

Det är i grunden glädjande att fler partier vill vara miljöpartier. Klimatkrisen är här och ska vi klara av att förhindra dess värsta konsekvenser behöver vi agera kraftfullt. I retoriken låter det ofta som att det finns en samsyn mellan de flesta av riksdagens partier, men när det är skarpt läge sviker många partier klimatet.

Moderaterna vill gärna beskriva sig själva som ett miljöparti men varje gång det kommer till kritan väljer de fossilindustrin framför klimatet.

2019 genomdrev Miljöpartiet i regeringen ett höjt pris för koleldad kraftvärme i Sverige. Moderaterna tog strid för att behålla ett lägre pris för att bränna kol. Lyckligtvis förlorade de och det sista kolkraftverket i Sverige stängdes.

När Moderaterna prioriterar i sin egen budget vill de att det ska bli billigare att köra bil på fossila bränslen, som bensin. Detta trots att utsläpp från vägtrafiken står för en tredjedel av Sveriges samlade klimatpåverkan. Samtidigt gör man stora neddragningar i det viktiga biståndsarbetet, något som direkt slår mot fattigare länders klimatarbete.

När flyget till slut skulle få betala för en del av sin klimatpåverkan ville Moderaterna avsätta ministrar för att till varje pris stoppa flygskatten.

Gång på gång visar Moderaterna att de bara är för miljön, så länge ingen föreslår att det ska kosta pengar att förstöra den.

Som ett klimatpolitiskt fikonlöv pratar de i stället ett globalt pris på koldioxid, något Moderaterna själva vet är en orealistisk dröm i praktiken. Inom klimatförhandlingarna har vartenda land veto och ett sådant förslag skulle fördröja klimatframsteg med många år, om inte decennier – tid världen inte har.

Miljöpartiet har bedrivit Sveriges mest ambitiösa miljöpolitik ända sedan partiet grundades. Flera moderata förslag är bara en lam skugga av miljöpartistisk politik de först var motståndare till. Moderaterna var bland mycket annat ursprungligen emot trängselskatter och stöd till industrins klimatomställning, saker de sedan motvilligt accepterat.

Nu ställer de sig även bakom MP:s krav om en vätgasstrategi.

Samtliga förslag i Moderaternas debattartikel, förutom det eviga kärnkraftsvurmandet och den orealistiska drömmen om globalt koldioxidpris, är sådant Miljöpartiet realiserar i regeringen. Här är lite nya idéer Moderaterna kan ta till sig i stället:

  1. Moderaterna talar gärna om effektivitet i klimatpolitiken men vägrar säga vad det betyder i praktiken. Det mest effektiva är att höja priset på att släppa ut koldioxid. Implementera det i era budgetar och sluta satsa miljarder på att göra utsläpp från vägtrafik billigare.
  2. Världen befinner sig i en kris för den biologiska mångfalden. Den svenska skogen innehåller ännu en mångfald värd att skydda. Satsa på att värna de återstående svenska naturskogarna, och driv på för högre naturhänsyn i skogsbruket.
  3. Resursslöseri är ett problem som bidrar till stora mängder avfall och har en stor klimatpåverkan, inte minst från plastproduktionen. Miljöpartiet vill ställa krav på återvunnen plast i nyproducerade plastförpackningar. Det ökar återvinning och minskar utsläpp.
  4. Den gröna omställningen innebär att fler processer kommer elektrifieras. Det görs bäst och billigast med hållbar förnybar energi, och utbyggnaden kommer gå snabbare när det politiska landskapet är stabilt. Om Moderaterna på riktigt står på miljöns sida, återvänd till energiöverenskommelsen så kan vi samarbeta för att hitta lösningar för energilagring, inte minst via vätgas.

Sanna miljöpartier är intresserade av mer än bara retorik och viker inte ned sig när det är tid att fatta svåra beslut.

Vi välkomnar Moderaternas ord om att driva en skarpare miljöpolitik, men det måste omsättas i praktiken. Miljön måste få stå före fossilindustrin och de som vill tjäna pengar på att utarma naturen. Det ser vi tyvärr inga tecken på i Moderaternas politik.


Per Bolund, språkrör Miljöpartiet
Lorentz Tovatt, riksdagsledamot och klimatpolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen