Låt ingen över 60 år jobba utanför hemmet

Forskare: Nu måste vi skydda de äldre bättre

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-11-24 | Publicerad 2020-11-12

Bättre skydd av de äldre är nyckeln till att minimera dödssiffrorna under hösten och vintern. Det här är vad vi borde göra, skriver forskarna Martin Kulldorff och Rebecca Chandler.

DEBATT. En andra covid-19-våg är här, och vi måste nu skydda de äldre bättre än vad vi gjorde i våras. Alla åldrar kan bli infekterade och sjuka, men dödsrisken är mer än tusenfalt större för de äldre än de yngre.

Bättre skydd av de äldre är därför nyckeln till att minimera dödssiffrorna under hösten och vintern, men landets covid-19-diskussioner har i stället handlat om annat.

Efter sommarens spriding bland framför allt yngre åldersgrupper, har vi under de senaste veckorna sett en stigande förekomst bland de äldre. Vad kan då göras konkret?

Äldreboende och hemtjänst: Vi bör så mycket som möjligt använda personal som redan haft covid-19 och är immuna. Övrig personal bör testas flera gånger i veckan. Vi bör också minimera personalrotation så att de boende träffar så få olika personer som möjligt.

Besök av nära och kära är viktigt för både fysisk och mental hälsa, men alla besökare bör testas, och testar de positivt får de vackert vänta med besöket några veckor.

Pensionärer: Alla pensionärer bör erbjudas hemtjänst för hemleverans mat. De bör undvika restauranter, affärer, kulturevenemang och andra folksamlingar. Det är bäst att träffa släkt och vänner utomhus. Inför inomhusbesök bör det erbjudas gratis testning.

Förvärvsarbetare: Alla personer över 60 bör om möjligt arbeta hemifrån. Detta inkluderar lärare vid skolor och universitet, som kan undervisa digitalt, hjälpa andra lärare med att rätta prov, eller ge stödundervisning till sjuka barn som är hemma.

Personer över 60 som inte kan arbeta hemifrån bör erbjudas tillfällig förtidspension under de 3–4 månader som smittspridingen är störst.

Flergenerationsboende: Äldre har högre risk om de bor med yngre vuxna än med jämngamla. Om det går bör därför vuxna oavsett ålder arbeta hemifrån om de bor med någon över 60. Om detta är omöjligt skulle en tillfällig lösning kunna vara att de äldre bor med och isolera sig tillsammans med en äldre vän eller släkting.

Om inte heller det är möjligt, kunde tomma hotelrum erbjudas som tillfälliga bostäder.

Barn är mindre smittsamma än vuxna, så de kan fortsätta att gå i skolan oavsett vem de bor med. Universitetsstudenter bör inte bo med äldre släktingar, så det är viktigt att de har tillgång till studentbostäder.

Från de svenska seroprevalensstudierna i våras vet vi att personer över 65 smittades mindre än de mellan 20 och 65, då den uppmätta förekomsten av antikroppar var 3,1 procent respektive 6,5 procent. Det kan jämföras med exempelvis Spanien, där motsvarande siffror var 6 procent respektive 5.3 procent.

Det visar att Sverige har varit förhållandevis framgångsrik med att skydda de äldre. Vi kan och måste dock bli ännu bättre.


Martin Kulldorff, bostatistiker, epidemiolog och professor, Harvard Medical School
Rebecca Chandler, infektionsläkare och vaccinforskare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.