Vi granskar Ibn Rushd mer än någon annan

Replik från Folkbildningsrådet om skattepengar till organisationer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-11-12 | Publicerad 2020-11-10

Vi har granskat Ibn Rushds verksamhet mer än någon annan folkbildningsverksamhet. Vår bedömning är att Ibn Rushd tar den här kritiken på stort allvar och vill fortsätta utvecklas som studieförbund, skriver Maria Graner.

REPLIK. Den svenska folkbildningen är ett kitt som håller samman, stärker och utvecklar samhället. Studiecirklar, folkhögskolekurser och kulturverksamhet hjälper människor att växa i gemenskap. Det är positivt att även Sverigedemokraterna ser folkbildningen som ett nav i samhällsutvecklingen.

Vi besöker gärna Kulturutskottet och diskuterar statsbidraget till folkbildningen, som Sverigedemokraterna föreslår i en debattartikel den 6 november.

Folkbildningsrådet har i uppdrag att fördela statsbidrag till studieförbund och folkhögskolor. Vi följer också upp och utvärderar hur bidraget används. Varje år redovisar vi till regeringen hur statsbidraget har bidragit till att bland annat stärka och utveckla demokratin.

Det omfattar även studieförbundet Ibn Rushd och deras folkbildningsverksamhet.

Vi har granskat Ibn Rushds verksamhet mer än någon annan folkbildningsverksamhet.

Förra året lät vi genomföra en oberoende granskning av studieförbundet. Professor Erik Amnå konstaterade i sin utredning att Ibn Rushd gör många goda insatser, bland annat genom att de når ut till marginaliserade grupper i samhället. Men det finns också problematiska inslag utifrån statens syften med stödet till folkbildningen.

Vår bedömning är att Ibn Rushd tar den här kritiken på stort allvar och vill fortsätta utvecklas som studieförbund. De har på Folkbildningsrådets uppdrag tagit fram en åtgärdsplan och genomför nu en rad förändringar. Vi kommer att fortsätta följa studieförbundets arbete för att komma tillrätta med problemen.

Statsbidragen till studieförbunden ska gå till verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin. Vi accepterar inte att skattepengar avsedda för folkbildning används felaktigt eller för att motverka demokratin.


Maria Graner, generalsekreterare för Folkbildningsrådet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln