Skydda vår demokrati från en svensk Trump

MP-politiker: Vi måste vara redo om olyckan är framme

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-11-07

Det är hög tid att förbereda oss för att en svensk Trump kan komma och utmana demokratin. Det är nu vi måste vidta åtgärder. När demokratin väl hotas kan det vara för sent, skriver Camilla Hansén och Janine Alm Ericson.

DEBATT. Presidentvalet i USA går mot ett avgörande. Men trots att rösterna var långt ifrån färdigräknade utropade Donald Trump sig själv till segare tidigt på valkvällen och krävde att rösträkningen skulle stoppas.

Under en bisarr pressträff har nu Trump fortsatt att så tvivel om valets legitimitet genom att hävda valfusk i de stater han ligger under i och att miljontals amerikaners röster inte ska räknas. Internationella valobservatörer har inte upptäckt några allvarliga avvikelser.

Att en ledare för ett demokratiskt land på detta sätt undergräver demokratin måste tas på största allvar. Det är hög tid att vi alla inser att demokratin är under hot från många håll. Att ledare utmanar demokratiska principer gäller inte bara USA. USA kan som rättsstat med en stark maktdelningsprincip förhoppningsvis hantera figurer som Trump.

En än mer allvarlig utveckling har redan skett i europeiska länder som Polen och Ungern där rättsstaten redan är satt under stark press.

Det är i sådana avgörande stunder som nu utspelar sig i USA som demokratins institutioner måste palla trycket.

Förhoppningsvis klarar den amerikanska demokratin att genomföra ett säkert val. Men hur står det till med Sverige? Om olyckan är framme och vi får en regering som vill tulla på demokratin, domstolarnas oberoende och fria val inställer sig frågan – är vår demokrati tillräcklig stark? Pallar den för trycket?

Miljöpartiet vill därför se konkreta reformer för att stärka demokratin. Vi måste till varje pris undvika en utveckling som den i Polen, Ungern och den Donald Trump verkar för i USA.

Miljöpartiet har därför i regering tillsatt en utredning om hur vi kan stärka grundlagen för att skydda demokratin.

Det måste bli svårare att ändra grundlagen.

Vi behöver förbereda oss för att en auktoritär ledare kan vilja inskränka demokratiska spelregler genom snabba grundlagsändringar.

Miljöpartiet har drivit på för att det ska införas ett krav på kvalificerad majoritet vid riksdagsbeslut om grundlagsändring, att ett visst antal av riksdagsledamöterna måste delta i en sådan omröstning vid beslut om grundlagsändring och att mellanliggande val till riksdagen innan grundlagsändring måste vara ett ordinarie val.

Grundlagen är vår främsta garanti mot godtyckliga ledare. Det är mycket angeläget att i dessa tider ge den ett starkare skydd.

Utvecklingen i EU-länder som Polen och Ungern när det gäller domstolarnas oberoende är oroande. I Polen har regeringen försökt rensa ut domare som inte är lojala med den politiska makten genom bland annat pensionsavgångar.

Här måste den svenska grundlagen stärkas för att skydda rättsväsendet från politisk styrning. Länder där domare har en tydlig politisk slagsida förskräcker. I Sverige måste vi värna ordningen att det inte ska finnas ens misstankar om politisk lojalitet hos domare.

Miljöpartiet vill stärka domstolarnas oberoende och vi arbetar bland annat för att det ska införas en grundlagsreglering om hur många domare vi ska ha i Högsta Domstolen och när de ska gå i pension.

Domstolarnas frihet från politisk påverkan är inte förhandlingsbart – det är en grundförutsättning för en välfungerande demokrati.

Att tro att den svenska demokratin inte kan hotas är naivt.

Det mest sannolika är inte att demokratin hotas av en statskupp och att Sverige upphör vara en demokrati över en natt. Det är att många små, var för sig inte så allvarliga steg, över tid kan urholkar våra demokratiska institutioner. Vi måste utforma våra lagar för att försvåra en sådan utveckling.

Det är hög tid att förbereda oss för att en svensk Trump kan komma och utmana demokratin. Det är nu vi måste vidta åtgärder. När demokratin väl hotas kan det vara för sent.


Camilla Hansén, ledamot i konstitutionsutskottet och grundlagsutredningen (MP)
Janine Alm Ericson, ledamot i utrikesutskottet (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.