Publicerad:

Om ni lyssnat på oss hade vårdköer kortats

Moderaterna i replik om kömiljarden till Centerpartiet

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är synd att den socialdemokratiskt ledda regeringen avskaffade kömiljarden när den tillträdde hösten 2014. Sedan dess har vårdköerna mer än fördubblats inom specialistvården, skriver  Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M).
Foto: TT
Det är synd att den socialdemokratiskt ledda regeringen avskaffade kömiljarden när den tillträdde hösten 2014. Sedan dess har vårdköerna mer än fördubblats inom specialistvården, skriver Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M).

DEBATT. Det är glädjande att vårdköerna börjat att minska något inom specialistvården, framför allt för alla tiotusentals patienter som fastnat i regeringens vårdköer. Ändå behövs det några förtydliganden kring Anders W Jonssons (C) och Christer Jonssons (C) artikel i Aftonbladet.

Kömiljarden fungerar, skriver artikelförfattarna. I grunden är påståendet om kömiljardens förmåga rätt, men i sak är det M/KD-budgetens förtjänst att resurserna kom på plats år 2019. Det fanns ingen kömiljard i regeringens övergångsbudget. Ingen M/KD-budget – ingen kömiljard.

Det är synd att den socialdemokratiskt ledda regeringen avskaffade kömiljarden när den tillträdde hösten 2014. Sedan dess har vårdköerna mer än fördubblats inom specialistvården.

Köerna i cancervården växer. Till exempel får sex av tio kvinnor med bröstcancer inte operation inom utlovad maximal väntetid.

Moderaterna satsar särskilda resurser på att korta köerna i cancervården. Varför driver inte Centerpartiet eller Socialdemokraterna detta? Det är resurser som verkligen behövs. De långa och växande köerna inom cancervården är en skamfläck för svensk välfärd.

Hade Socialdemokraterna lyssnat på Moderaterna från början hade vårdköerna inte växt på det sätt som skett. Där är vi sakpolitiskt överens med Centerpartiet. Moderaternas uppmaning är att lyssna på vårt förslag i frågan om särskilda resurser knutna till kömiljarden gällande köerna i cancervården. Det skulle vara bra för alla parter, allra mest för alla oroliga cancerpatienter och deras anhöriga.


Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: