Vi står upp för valfrihet och kvalitet i skolan

Slutreplik från Muf om vinstdrivande skolor

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-02-07

För oss är det en självklarhet att skolor med låg kvalitet, oavsett om de är privata eller kommunala, ska stänga ned. Om skolorna inte levererar ska man heller inte kunna göra vinst, svårare än så är det inte, skriver Benjamin Dousa.

SLUTREPLIK. Det är ingen hemlighet att MUF och SSU står långt ifrån varandra i många frågor. I skolfrågorna borde det dock vara lättare att hitta gemensamma ingångsvärden om man bara låter utbildningens kvalitet stå i fokus, oavsett om det gäller fristående eller kommunala skolor.

SSU och Socialdemokraterna missar helt vår poäng och vill förbjuda bra och välskötta friskolor i stället för att få bort oseriösa aktörer.

Friskolereformen är i grund och botten bra och det måste fortsatt vara en självklarhet för barn och föräldrar att kunna välja skola, program och inriktning. Den svenska valfriheten är numera en naturlig del av den svenska modellen.

Däremot kan vi aldrig acceptera att det finns dåliga skolor. Därför behövs statliga kontrollmekanismer som säkerställer hög kvalitet med fokus på kunskap, friskolor som aktivt skär ned på undervisningstid eller fuskar med för höga betyg behöver förändra sig eller försvinna.

SSU bryr sig uppenbarligen inte om skolans innehåll och vad barn och unga faktiskt lär sig, utan bara om vinsten. Dåliga skolor där bara de med välutbildade och socioekonomiskt starka föräldrar lyckas är helt okej så länge de inte går med vinst. Bra skolor, som levererar hög kvalitet, ska däremot förbjudas om de har högre intäkter än kostnader.

De unga socialdemokraterna verkar inte vara tillräckligt pålästa i den nuvarande akademiska forskningen kopplat till skolan, men en sak har de rätt i: under de senaste veckorna har Muf argumenterat för att Moderaterna och borgerligheten behöver se nyktert på friskolereformen. Det var en stor seger när människor fick mer makt över sina liv med Bildt-regeringens valfrihetsrevolution (för att citera motdebattörerna) i början av 1990-talet.

Men mycket har hänt sedan dess, vi vet i dag att föräldrar och barn redan tar valfriheten för given men efterfrågar högre kvalitet.

Här måste Moderaterna våga gå före, ta debatten och växa som ett skolpolitiskt parti.

Muf har tidigare lyft politiska förslag som skulle göra skillnad för barn och unga i våra skolor. För det finns nämligen även en klassdimension kring de här frågorna. Inget barns framtid ska avgöras av tjockleken på föräldrarnas plånböcker, och i dag vet vi att barn som växer upp i utanförskapsområden ofta går i sämre skolor än andra barn.

För oss är det en självklarhet att skolor med låg kvalitet, oavsett om de är privata eller kommunala, ska stänga ned. Om skolorna inte levererar ska man heller inte kunna göra vinst, svårare än så är det inte. Det SSU helt missar är att det inte är vinsten som måste försvinna, utan dåliga skolor som fuskar och struntar i undervisningen.

MUF kommer alltid stå upp för både valfrihet och kvalitet – samtidigt.


Benjamin Dousa, förbundsordförande Muf


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.