Alla ska med i den gröna omställningen

S: Så ska Sverige bli världens första fossilfria välfärdsland

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-09-05

Arbetarrörelsen har historiskt sett klarat av att genomföra stora omställningar av samhället utan att lämna människor utanför. En socialdemokratisk klimatpolitik innebär utveckling, nya möjligheter och ökad trygghet, skriver Marlene Burwick och Hanna Westerén. På bilden Hybrit i Luleå, världens första anläggning för fossilfri produktion av stål.

DEBATT. Coronapandemin har visat på behovet av ett starkt samhälle men också på vilka möjligheter vi har att ställa om och agera snabbt när det verkligen gäller.

Vi har en viktig uppgift att starta om ekonomin på ett sätt som gör att vi klarar klimatet, skapar fler jobb och ser till att ingen lämnas utanför när vi ställer om till världens första fossilfria välfärdsland.

I veckan invigde statsminister Stefan Löfven världens första anläggning för fossilfri produktion av stål – Hybrit i Luleå.  Ett projekt som ger nya gröna jobb och kommer att spela en viktig roll för klimatomställningen i Sverige och globalt.

Investeringar i grön teknik och att fortsätta underlätta för industrin att ställa om är centralt i socialdemokraternas klimatpolitik.

Ett annat exempel där Sverige kan ta täten är gruvbrytning för att producera de hållbara metaller som är avgörande i produktionen av batterier. EU har brist på de flesta metaller och är importberoende av flera. Sverige är ett av få länder med stor geologisk potential att utvinna råvaror som är nödvändiga i produktionen av den teknik som krävs för att ställa om.

Här måste vi se till att effektivisera tillståndsprocessen inom gruvnäringen samtidigt som vi inte ska göra avkall på hänsynen till viktiga naturvärden och kulturvärden.

Ett annat område där vi behöver en innovativ klimatsmart produktion är förnybara drivmedel, vilket kommer vara helt nödvändigt för att transportsektorn ska kunna ställa om och möta de svenska klimatmålen.

Det ska vara lätt för individen att göra klimatsmarta val oavsett var i landet man bor.

På många ställen är det fortfarande enklare att köra egen bil än att åka kollektivt och billigare att köpa en diesel- eller bensinbil än en elbil. Därför är det viktigt att politiskt skapa de strukturer och alternativ som gör ett fossilfritt samhälle lönsamt för alla.

Vi fortsätter att se till att det finns biogasmackar, laddningsstolpar, vindsnurror och solpaneler. Det är avgörande att omställningen stärker vårt samhälle och skapar framtidstro och möjligheter i hela landet.

Inget land klarar själv att hejda en global temperaturstegring och de klimatförändringar som följer i dess spår. Alla måste ta sitt ansvar och bidra.

Tyvärr ser vi fortfarande hur populistiska partier på högerkanten, både i Sverige och Europa, söker vinna röster och popularitet genom att tona ner hotet om en global uppvärmning.

När Sverige och EU investerar miljarder för att få igång ekonomin efter covid-19 ser vi att det finns en historisk möjlighet att nystarta ekonomin på ett sätt som gör att vi klarar klimatet och jobben.

Tiden att växla upp är nu. Alla ska med när vi med en aktiv klimatpolitik ställer om Sverige steg för steg.

Arbetarrörelsen har historiskt sett klarat av att genomföra stora omställningar av samhället utan att lämna människor utanför. En socialdemokratisk klimatpolitik innebär utveckling, nya möjligheter och ökad trygghet.


Marlene Burwick, ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet (S)
Hanna Westerén, ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet och klimatpolitisk talesperson för Socialdemokraterna 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.