Munskydd i 170 länder – varför inte i Sverige?

Slutreplik från läkare och forskare: FHM måste ändra sig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-06

Vi uppmanar Folkhälsomyndigheten och regeringen att ändra sig om munskydd. Det skulle bidra till att häva den isolering som många lever under, förhindra smittspridning och rädda liv, skriver fyra forskare och läkare i en slutreplik.

SLUTREPLIK. Vi har fått ta del av en rad märkliga ställningstaganden under de månader vi har försökt påverka Folkhälsomyndigheten och regeringen att ta ett större ansvar för den mycket olyckliga utvecklingen i Sverige där vi den 5 augusti per capita har 12 gånger fler döda än i Norge, 5 gånger fler döda än i Danmark och 9 gånger fler döda än i Finland.

Men en situation där alla vetenskapliga data på ett tydligare sätt talar för att Folkhälsomyndigheten har fel har vi nog inte upplevt – även om deras motstånd mot att smittspridning sker utan symtom inte kommer långt efter.

Det vi syftar på är bruket av munskydd där det numera finns en uppsjö av vetenskapliga artiklar som stödjer tanken att munskydd skyddar mot smittspridning och inga data som talar för att munskydd innebär en ökad smittrisk.

Under de senaste dagarna har Island och Danmark beslutat sig för att införa munskydd och Finland kommer enligt uppgift att fatta ett liknande beslut de närmaste dagarna. Därmed har över 170 av världens länder infört rekommendationer eller regler om munskydd. Men ännu inte Sverige.

Vi uppmanar därför Folkhälsomyndigheten och regeringen att ändra sitt tidigare ställningstagande mot munskydd, för att bidra till att häva den isolering som många lever under, för att förhindra smittspridning och för att färre ska behöva dö.

Göran Bengtsson (som med den märkliga formuleringen ”För oss 70-plussare känns det betryggande …” gör det uppenbart att han anser sig tala för alla över 70 års ålder) berättar i en replik att han inte tycker om en av de studier vi refererar till.

Han borde som varande professor emeritus känna till att fallstudier ingår i den vetenskapliga litteraturen, särskilt om slutsatserna stöds av andra studier och i avseende på munskydd finns det gott om sådana. Studien är för övrigt publicerad i amerikanska CDC:s egen tidskrift Morbidity and Mortality Weekly.


För Vetenskapsforum Covid-19:
Stefan Einhorn, professor i molekylär onkologi, Karolinska institutet
Anders Jansson, överläkare i klinisk fysiologi, Danderyds sjukhus
Cecilia Söderberg-Nauclér, professor i medicinsk mikrobiell patogenes, Karolinska institutet
Anders Vahlne, professor emeritus i klinisk virologi, Karolinska institutet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.