Lättare att klaga än att göra något själv

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-10-15

Replik från Rättviseförmedlingen om listan

REPLIK. Rättviseförmedlingen har aldrig påstått att vår lista i sig skulle vara representativ för hela kultursektorn, eller att endast personerna på listan borde ha makten att bestämma över Sveriges kulturpolitik. Syftet är att tipsa om fler personer som kan komplettera det nätverk av väletablerade medelålders personer Kulturdepartementet redan har.

Hannah lyfter ut tre personer från en lista med 334 namn och hävdar en vänstervridning. Vi efterlyser inte folk baserat på politiska åsikter utan arbetar med representation utifrån faktorer som kön, bakgrund, ålder och geografi. Vi gör listor på alla möjliga teman, och när vi i andra sammanhang ber om tips på aktiehajar eller entreprenörer kanske den politiska sammansättningen blir en annan. Alla som vill får bidra med tips till våra listor, så om Hannah saknar namn på våra listor är han varmt välkommen att vara med och tipsa framöver.

Det är alltid enklare att stå vid sidan av och säga att det någon annan gör inte är tillräckligt bra eller rätt. Det är lättare att klaga på andras lösningar än att presentera egna.

Vi är ständigt självkritiska och har ett aktivt arbete för att nå ut bättre i hela landet, exempelvis genom att göra efterlysningar som söker folk från mindre orter runt om i Sverige.

Men vi gör något. Det vi gör förändrar makten, och det sticker vissa i ögonen. Jag är övertygad om att när fler börjar ifrågasätta sina egna nätverk kommer vi närmare ett samhälle där alla, oavsett kön, bakgrund eller ålder, har samma möjlighet att nå dit de vill.

Rättviseförmedlingen välkomnar alla sätt som tar oss närmare målet och hoppas på fler initiativ som kompletterar och förbättrar vårt eget.

Seher Yilmaz

Ordförande Rättviseförmedlingen

Följ ämnen i artikeln