Tillåt take away av alkohol under krisen

Debattören: Krogarna behöver hjälp för att överleva de nya reglerna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-11-13

Regeringen måste snabbt införa en tillfällig lagändring som tillåter take away av alkohol från restauranger tillsammans med mat. Annars riskerar många företag i branschen att gå under och anställda att förlora sina jobb, skriver Karin Ernlund.

DEBATT. Den 11 november meddelade statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren att alkohol inte ska få säljas på krogar efter kl. 22.00, från och med den 20 november fram till den 28 februari.

Beslutet är ett led i att minska smittspridningen, och jag stödjer och har full respekt för att regeringen agerar i denna svåra tid för att värna människors hälsa och liv.

Däremot är det nu viktigt att också orka se bortom den akuta kris vi befinner oss i.

En dag kommer pandemin att vara över och då måste vi säkerställa att det finns jobb, företag, nöje och kultur kvar. Restaurangbranschen lider redan hårt av restriktionerna och många företag går på knäna, eller har redan gått under. Restaurangbranschen är en viktig bransch att värna – för många är ett jobb inom hotell- och restaurangnäringen det första jobbet, och en väg in i arbetslivet.

Men näringen är också viktig för en levande stad, som pulserar, som lockar, där människor vill bo och där andra företag vill etablera sig. Utan krogar, barer, klubbar och restauranger riskerar vi allt som definierar en storstad.

Vi befinner oss mitt i en kris. En kris där människor dör, och riskerar att dö om vi inte vidtar åtgärder. Jag ifrågasätter därför inte regeringens beslut, jag är övertygad om att det är både väl avvägt och noga genomtänkt utifrån läget vad gäller smittspridning.

Däremot måste vi ha förmågan att tänka två tankar samtidigt. När fler och fler öppna verksamheter stänger ner och det svenska höstmörkret dessutom tränger sig på måste vi tillåta människor att ha lite trevligt också.

Ett utvalt vin till den middag som beställs hem kan ge en extra guldkant. Den typen av åtgärder måste vi kunna kosta på oss i dessa svåra tider.

Regeringen måste därför nu snabbt införa en tillfällig lagändring som tillåter take away av alkohol från restauranger tillsammans med mat. Den tillfälliga lagändringen bör gälla under samma tid som förbudet mot utskänkning gäller. Annars riskerar många företag i branschen att gå under och anställda att förlora sina jobb.

Jag har förståelse för att det kan finnas motargument. Att det hotar det svenska alkoholmonopolet. Att EU-lagstiftningen sätter käppar i hjulen eller att man inte kan stifta en lag så snabbt.

Men Sverige och världen har under det senaste året visat att det visst går att göra både tillfällig lagstiftning snabbt och att det går att göra undantag i annars viktiga principer.

Vem hade trott för ett år sedan att regeringen skulle fatta beslut om att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 50 personer? Det är en djup inskränkning i mötesfriheten, men vi accepterar den under dessa exceptionella omständigheter.

Kommuner som Nacka och Växjö har redan testat att tillåta take away av alkoholhaltiga drycker. Kommunerna har använt de regleringar som finns inom ramen för cateringverksamhet.

Jag är säker på att om regeringen bara vill och vågar vara kreativa så kommer man hitta ett sätt att lösa lagstiftningsfrågan.

Vi måste rädda de viktiga jobben inom restaurangnäringen, och vi måste ha företagen kvar efter krisen.  


Karin Ernlund, distriktsordförande Centerpartiet i Stockholm (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.