Har ni glömt bort skolan, politiker?

Debattörerna: Skärp er – det är helt avgörande för att stoppa gängkriminaliteten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-06-01

Vi som vet att skolan är helt avgörande för att rädda barn från utanförskap och gängkriminalitet måste skrika högre. Och vi kommer fortsätta att göra det så länge Sveriges politiker inte tar sig i kragen, skriver Åsa Fahlén, Rissa Seidou och Kurdo Baksi.

DEBATT. Snart sjunger studenterna ut om lyckliga dagar och en ljusnande framtid. En dröm som för många går i kras tidigt i livet, i ett alltför splittrat samhälle.

Rikspolischef Anders Thornberg har sagt att bara med förebyggande insatser från andra aktörer, som skola och socialtjänst, kan rekryteringen av unga personer till kriminella gäng stoppas.

Magdalena Andersson har lovat att ”vända på varje sten för att bryta segregationen och knäcka gängen”. Skolans uppdrag om att ge varenda elev i Sverige förutsättningar för att klara skolan, oavsett bakgrund eller var man bor, är avgörande.

Ändå föll skolan bort när finansminister Mikael Damberg presenterade regeringens vårbudget. Ändå använder partierna skolan som slagträ i en snårig debatt, som endast går ut på att plocka billiga poäng, men som riskerar att vilseleda väljarna.

Att klara skolan ger frihet, självförtroende och möjligheter till att förverkliga personliga drömmar och möta samhällets utmaningar. Ändå avgörs barns framtid i Sverige i dag utifrån helt olika förutsättningar.

Där behoven är som störst får inte eleverna det stöd de har rätt till. I till exempel Botkyrkas högstadieskolor finns i genomsnitt färre speciallärare och specialpedagoger per elev jämfört med Danderyds.

Detta visar Lärarnas riksförbunds rapport ”Specialpedagogik på undantag”. Det är en omöjlig uppgift för de, inte sällan alltför få, legitimerade lärarna, att ens se eller ge den tid som varje elev behöver och har rätt till.

Har regering och riksdag glömt skolans uppdrag? Om inte, är det ens möjligt att lyckas vända på varje sten när ansvaret för skolan ligger hos kommunerna eller sköts efter marknadsintressen?

En tredjedel av eleverna klarar inte grundskolan i våra utsatta områden.

De som misslyckas i skolan är de som löper störst risk att sugas upp av kriminella gäng i hopp om en känsla av tillhörighet och lättförtjänta pengar.

Det går så långt att tonåringar skjuter mot sina jämnåriga. Unga liv, och hela familjer, slås i spillror. Så fort en ung kriminell mördas tar en annan ung person platsen i de kriminellas hierarki.

2021 rapporterade polisen 335 skjutningar och 46 döda. Nästan en skjutning varje dag, nästan ett dödsfall i gängkriminalitet per vecka. Samtidigt har skjutningarna blivit så normaliserade i vårt land att en ny, avliden tonåring som brutalt avrättats knappt blir en nyhet längre.

Vi kommer att få se fortsatt högt tonläge inför valet i höst om hårdare straff och tuffare tag mot brottsligheten, liksom fler dystra försök till att göra skillnad på människor, skillnad mellan ”vi och dem”. Och skolfrågorna kommer alltmer i skymundan.

Vi som vet att skolan är helt avgörande för att rädda barn från utanförskap och gängkriminalitet måste skrika desto högre. Och vi kommer fortsätta att göra det så länge Sveriges politiker inte tar sig i kragen, går samman, och gör allt vad de tillsammans förmår för att vända på varje sten.

Lärarna, socialtjänsten och polisen har tillsammans möjlighet att komma så mycket längre med att förebygga och motverka gängkriminaliteten om rätt förutsättningar och resurser faktiskt ges.

I antologin ”Apartheid Sverige – om segregationens konsekvenser” (red. Kurdo Baksi och Mats Ögren Wanger) som släpps i dag, är de flesta medverkande överens om en sak: Det börjar med skolan.

Sverige, se nu till att skolan får vara den plats där varenda elev ges möjlighet att känna känslan av en ljusnande framtid.


Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund
Rissa Seidou, polis
Kurdo Baksi, författare


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.