Vi kommer inte fjäska för kungen i riksdagen

S och C-politiker: Därför sjunger vi inte Kungssången vid riksmötets öppnande i dag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-09-14

Riksdagens ledamöter borde inte sjunga en hyllningssång till kungen när riksmötet öppnar. Vi är valda av folket och inte utsedda av kungen. Vi ställer inte upp på kungafjäsket och avstår därför från att sjunga Kungssången, skriver Alireza Akhondi och Ola Möller.

DEBATT. Nu i september är det 100 år sedan det första riksdagsvalet med allmän och lika rösträtt för både kvinnor och män. Demokratiseringen av vårt älskade Sverige var inte en långsam och ordnad process, utan från slutet av 1800-talet pågick en intensiv kamp för rösträtten.

Bland motståndarna till denna politiska utveckling fanns monarkins företrädare och försvarare. Sverige blev under 1900-talet en stabil demokrati trots motstånd från monarkin, inte tack vare den.

Vår demokrati kan samtidigt inte anses vara fullt utvecklad så länge det högsta offentliga ämbetet går i arv inom en utvald familj.

I dag kommer vi riksdagsledamöter att närvara vid riksmötet öppnande, den ceremoni som officiellt inleder ett nytt arbetsår i riksdagen.

Fram till nästa riksdagsval är det vi som bär förtroendet att representera dig och vara din röst i Sveriges högsta beslutande församling. Det är ett viktigt uppdrag och detta förtroende förpliktar på alla plan. ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket” och ”riksdagen är folkets främsta företrädare” är två välkända citat från regeringsformen, den av grundlagarna som främst formar statsskicket och som ska skydda vår demokrati.

Riksmötets öppnande är en högtidlig och symbolisk händelse för vår demokrati. Det formella öppnandet görs dock av den icke-valda statschefen Carl Gustaf Bernadotte.

Det är sorgligt att monarkin, som bygger på privilegier och släktskap, får leva kvar i en modern demokrati och rättsstat. Symboliken kring monarken frammanar en inställsam attityd, som inte uppmuntrar en förnuftig och kritisk granskning.

I samband med Carl Gustaf Bernadotte tal i kammaren förväntas vi riksdagsledamöter att börja vårt nya arbetsår med en lojalitetsförklaring. Inte gentemot folket, vilket borde vara det naturliga.

Genom att sjunga Kungssången till ackompanjemang av trumpetfanfarer ska vi markera att den lojalitet vi känner i våra ”hjärtans djup” riktar sig, inte till väljarna, utan till den icke-valda kungen. Vi antas vara ”honom trofast och hans ätt” och göra ”kronan på hans hjässa lätt”. Det mest fundamentala är dock strofen: ”all din tro till honom sätt”.

Riksdagens ledamöter borde inte sjunga en hyllningssång till kungen när riksmötet öppnar. Vi är valda av folket och inte utsedda av kungen. Vi kan inte stödja ett statsskick där ämbetet som statschef går i arv inom en utvald familj.

Vi ställer inte upp på kungafjäsket och avstår därför från att sjunga Kungssången.

Även om det kungliga enväldet sedan länge är avskaffat så har kungen fortfarande ett stort inflytande. Carl Gustaf Bernadotte är ordförande vid särskilda informationskonseljer med regeringen och vid den särskilda konselj i vilken regeringsskifte äger rum.

Han förklarar som sagt riksmötet öppnat, en tradition som ceremoniellt påvisar att riksdagen erhållit sin makt från kungen och inte från folket. Han är också ordförande i utrikesnämnden, där rikets förhållande till främmande makt avhandlas.

Inflytandet som kungahuset har är numera dock huvudsakligen av informell karaktär. Det handlar främst om ett omfattande nätverk och ständig tillgång till media. Genom sina kanaler i sociala medier kan kungligheterna dessutom starkt påverka bilden av sig själva.

I bakgrunden bygger de samtidigt sin maktbas på möten, luncher och middagar med andra makthavare. Detta är en medveten strategi från hovet, inte minst för att bevara sin egen existens.

Vi gillar att Sverige styrs demokratiskt och tycker därför att även statschefen borde tillsättas av folket. Det är hög tid att införa republik!


Alireza Akhondi, riksdagsledamot (C), talesperson Republikanska föreningen
Ola Möller, Riksdagsledamot (S), styrelseledamot Republikanska föreningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.