Stordrift bakom larmet om salmonella i äggen

Äggproducenter: Staten håller högriskanläggningen bakom ryggen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-01-11

Den här gången är det salmonella, förra gången var det fågelinfluensa. Med stöttning av skattepengar, myndigheter och försäkringsbolag har Sveriges största äggproducent tillåtits växa till en ohållbar högriskanläggning, skriver tre äggproducenter.

DEBATT. En stor aktör i äggbranschen har återigen drabbats av smitta i sitt bestånd.  

Det är andra gången sedan 2021 som gården behövt avliva alla sina djur – denna gång 165 000 höns på grund av ett misstänkt salmonellautbrott. 

2021 drabbades anläggningen av fågelinfluensa med samma tragiska masslakt som följd. Däremellan dog 170 000 höns i en brand på samma gård.

Nu är det dags för staten att sluta rädda denna gigantiska högriskanläggning.

CA Cedergren utanför Mönsterås är en av landets största äggproducenter med hela 20 procent av marknaden. Det är ett företag som under 2021 gjorde en vinst på cirka 26 miljoner och som med hjälp av extrem stordrift producerar billiga ägg, vilket handeln inte är sen att utnyttja.

Men priset för branschen, för miljön och för svenska äggs kvalitetsnivå är högt.

Vi är inte minst förfärade av att se hur fågelinfluensa och salmonella av den mest aggressiva varianten leder till hundratusentals nödslaktade djur. År efter år.

Ja, vi som undertecknat denna artikel är konkurrenter, men vår upprördhet handlar inte om att Cedergrens anläggning tjänar pengar utan hur den gör det.

Med stöttning av skattepengar, myndigheter och försäkringsbolag tillåts anläggningen växa till en ohållbar koloss med negativ påverkan på både djurhållningen och svensk äggproduktion. Detta utgör faktiskt ett hot mot lokala mindre svenska äggproducenters överlevnad.

För oss som producerar i lite mindre skala gäller uppenbarligen andra lagar och förutsättningar.

Skulle staten rädda oss lika snabbt och effektivt som när Cedergrens hade fågelinfluensa 2021? Är Livsmedelsverkets provtagning där verkligen lika noggrann som hos oss? Vi är skeptiska.

Och hur Jordbruksverket kan tillåta en sådan uppenbar riskanläggning i ett av Sveriges viktigaste fågelsträck är en gåta. Med så många fåglar på en och samma plats ökar risken för smittspridning.

Äggbranschen har minskat under de senaste 10 åren. Stordrift och prispress har effektivt slagit ut mindre aktörer.

Den svenska äggproduktionen är i ett akut läge och äggbrist hotar. Sverige behöver mycket ägg och att importera är inget alternativ, det finns inga att få ute i Europa på grund av kriget.

Men att koncentrera en viktig livsmedelsproduktion till få enorma bestånd på förhållandevis små ytor innebär stora risker. En hälsosam produktion av salmonellafria kvalitetsägg måste vila på lokal produktion i hela Sverige.

Vi uppmanar därför myndigheter och livsmedelsbransch att tänka om. En smittfri, djurvänlig och kvalitetsmedveten äggproduktion borde ligga i allas intresse.

Det är hög tid att se över högriskanläggningen i Mönsterås.


Michael Liedberg, Ulfstorps gårds ägg, Vara (65 000 höns)
Lars Haraldson, Haraldsons lantbruk, Grästorp (30 000 höns)
Stefan Karlson, Bohmans hönseri AB, Luleå (30 000 höns)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln