Hanif Bali hotar den liberala demokratin

Fredrik Malm (L): Det handlar inte om borgerlig politik – målet är ett politiskt skifte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-08-21

Det är inte ett plumpt skämt, det är snarare ett exempel på hur gränser har nötts ner, skriver Fredrik Malm (L).

DEBATT. De senaste åren har högerpopulistiska och högerextrema miljöer kraftigt ökat sitt genomslag. Det handlar om mestadels män, som väller fram på sociala medier med en extrem oförsonlighet, grovt språk och systematiska påhopp på etablerade medier och politiska motståndare.

Det är en aktivism av ständiga övertramp.

Kraften förstärks rent tekniskt av anonyma trollkonton och internetjättarnas ointresse av att värna ett respektfullt diskussionsklimat på sina digitala plattformar.

Följden blir att det offentliga samtalet blir allt råare och påhoppen allt grövre. Denna gyttja av intolerans, konspirationsteorier och outtröttliga nätdrev mot motståndare har också en motsvarighet långt ut till vänster.

Där finns både våldsromantik och hat. Men det är långt ifrån samma omfattning, och där finns inte heller någon Trump som inspirationskälla.

Ord spelar roll. När ledande politiker, till exempel Donald Trump, gång på gång attackerar etablerade medier och smädar sina kritiker långt bortom all anständighet, så förflyttas också gränser och tabun. Det fungerar som ett sorts go ahead till anhängarna att göra samma sak, och kanske också handlingar som är betydligt värre.

Ju mer personer med auktoritet eldar på sina anhängare och polariserar samhällsklimatet, desto större är risken att anhängare går över gränsen.

När riksdagsledamoten Hanif Bali lägger ut bildmontage i sociala medier där han poserar med vapen, med texten att han befinner sig krig med Dagens Nyheter, så handlar det inte om något plumpt skämt. Det är snarare ett exempel på hur gränser har nötts ned. Och det är just detta som är syftet.

Målet för den rörelse som befinner sig till höger om svensk traditionell borgerlighet är att kraftigt vrida Sverige i en riktning som vi kan se i USA med Trump, i Storbritannien med Brexit och i flera länder i Östeuropa. Det handlar inte om borgerlig politik. I förlängningen leder ett sådant förgiftat samhällsklimat, om det driver fram ett politiskt skifte, till slutet för den liberala demokratin. Då får vi ett auktoritärt samhälle.

Tidigare har Bali använt sig av extremhögerns symboler, till exempel har han lagt ut bild på sig själv där han gör en hälsning som populariserats av vitmaktmiljön.

Bilden spreds med förtjusning av högerextremister som såg tilltaget som ett genomslag för den egna rörelsen. Han har försökt misskreditera en av Sveriges mest seriösa skribenter vad gäller granskning av Ryssland och ifrågasatt dennes oberoende genom material från en Kremlvänlig högerpopulistisk nättabloid.

Övertramp kan alla göra. Men att systematiskt, månad ut och månad in, elda på ett allt mer oförsonligt, polariserat och grovt diskussionsklimat får också konsekvenser.

Jag har länge kritiserat delar av vänstern i Sverige för att inte tillräckligt dra en gräns mot diktaturvurm och antisemitism. Gång på gång samarbetar till exempel ABF med föreningar som hyllar diktaturen på Kuba.

Den ständiga demoniseringen av Israel och en rad övertramp från vänsterpolitiker, inte minst Ilmar Reepalu, har bidragit till en atmosfär i Sverige där judar allvarligt funderar på att emigrera.

På samma sätt måste borgerliga partier dra sin gräns högerut. Den auktoritära högern, med sina konspirationsteorier och vurm för Trump och Putin, ska inte normaliseras.

I dessa miljöer är också antisemitismen ett växande problem, eftersom de högerpopulistiska och högerextrema miljöerna alltmer tvinnas samman på nätet. Men utvecklingen i en rad länder det senaste årtiondet visar att den auktoritära högern äter sig in i borgerligheten, främst i konservativa partier.

Det sker dels genom att högerpopulistiska partier vinner allt fler väljare, men också därför att det narrativ om ”PK-samhället” som dominerar sociala medier också får allt starkare fotfäste.

Min slutsats som liberal är att politiken måste förankras i mittfåran. Ytterlighetspartier måste hållas kort. Dessa krafter är öppna med att deras mål är att välta den liberala demokratin. Målet måste därför vara att skydda rättsstaten, värna oberoende medier, den fria kulturen och toleransen inför olikheter.


Fredrik Malm, riksdagsledamot Liberalerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.