Krav på munskydd har blivit en masspsykos

Debattören: Att använda mask bara för att man måste stoppar ingen smitta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-09-02

Frågan om att införa munskydd har blivit en masspsykos där man härmar andra länder utan att tänka efter varför. Där används munskydden för att man måste och inte alls på ett genomtänkt sätt för att minska smitta, skriver Nina Thool, distriktssköterska.

DEBATT. Clarion Hotell Collections i Sverige har nu beslutat att införa munskydd för sin personal och man säger att det är för ökad trygghet för kunderna. Munskydd skapar inte trygghet, det skapar osäkerhet. Jag skulle aldrig lita på att en människa med munskydd är ren om händerna!

Det är en masspsykos som pågår där man härmar andra länder utan att tänka efter varför.

Karl Wennberg har publicerat en rapport om just detta, 80 procent av OECD-länderna låste ner inom två veckor eftersom de helt enkelt kopierade varandras åtgärder i stället för att tänka och anpassa åtgärder efter sitt lands situation och behov. Politiker härmar varandra i stället för att lita på experterna.

Nu tittar alla på Sverige som gick sin egen väg, eller egentligen den väg som EU:s smittskydd gemensamt beslutat om i sin pandemiplan, men inget annat land höll fast vid.

Hotellägare som Clarion vill nu profilera sig genom att säga sig måna om sina gästers trygghet när effekten riskerar blir den motsatta. Nu när antal covidsjuka på sjukhus drastiskt gått ner i hela Sverige, antal döda sjunker stadigt, få ligger på iva, när man monterar ner tält för provtagning – då inför man munskydd.

Är de spritt språngande galna?

I Läkartidningen skriver Kjell Thorén om att evidensen för att munskydd skulle ha någon effekt bland allmänheten är väldigt svag. Enligt European centre for disease and control så finns det ingen evidens för att du skulle vara skyddad från att bli smittad genom att använda mask. Risken kan till och med öka genom en känsla av falsk säkerhet. Tvätta händerna och hålla avstånd är vad som gäller.

Munskyddet kan skydda andra något om du själv är sjuk – men då skall du inte vara ute bland folk utan stanna hemma!

I USA och i Europa används munskydden lite hur som helst, och risken är snarare att de ökar än minskar smittan. Ungar i skolan byter munskydd med varandra och vuxna kan heller inte hantera dem. De har skyddet hängande på örat, ner på halsen och upp igen när man äter eller om man bara vill andas lite. Man sätter  dem på armen, i fickan eller till och med lägger dem på matborden när man är ute och ska äta lunch.

De används för att man måste, inte alls på ett genomtänkt sätt för att minska smitta.

Det är möjligt att munskyddet kan stå emot droppar om du hostar eller nyser men har du hosta ska du vara hemma. Och det är bättre att nysa i armvecket än i ett munskydd.

Dessutom är det risk att personer som bär dem drabbas av svamp eller bakteriella infektioner kring munnen. Om munskyddet suttit på mer än 15 minuter är det genomfuktigt och fullt med dina mun- och näsbakterier och virus. Även om du inte har covid-19 så innehåller munskyddet en massa andra smittor som man inte vill få på sina händer.

Att hotellpersonal som till exempel jobbar i kök och matsal skulle behöva ha munskydd är snarare äckligt än tryggt.

Hur vet man att de byter tillräckligt ofta, spritar händerna varje gång de tagit i skyddet, rättat till det över näsa och mun och så vidare? Alla jag sett bära mask eller munskydd håller på och pillar på dem regelbundet.

Munskydd är enbart till för hälso- och sjukvårdspersonal som jobbar med patienter och som vet hur och när de ska användas. Och nu vet man säkert vilken hotellkedja man inte skall boka.


Nina Thool, distriktssköterska inom kommmunal hemsjukvård


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.