Färre poliser slutar och fler börjar, Forssell

Slutreplik från Mikael Damberg om polisbristen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-11-28

Anledningen till att siffrorna över antalet poliser ökar först i december vet Johan Forssell mycket väl. Dels tar det tre år från att en person söker utbildningen, tills att hon eller han är färdig polis, säger Mikael Damberg.

DEBATT. Regeringen genomför en historisk expansion av svensk polis. Hittills har Polismyndigheten växt med nästan 2 500 anställda sedan starten på resan 2016.

Anledningen till att siffrorna över antalet poliser ökar först i december vet Johan Forssell mycket väl. Dels tar det tre år från att en person söker utbildningen, tills att hon eller han är färdig polis. Dels hade en kull polisstudenter precis gått tillbaka till utbildningen efter sin aspirantperiod och en annan inte hunnit ut på sin aspirant, vid senaste mättillfället i slutet av oktober.

Men den 4 november anställdes 515 nya aspiranter runt om i Sverige och i måndags fick de sällskap av 546 färdiga poliser. Så här kommer det fortsätta de kommande åren.

Det beror på att regeringen tillför de pengar som behövs och öppnat två nya polisutbildningar, i Borås och Malmö. Antalet som studerar till polis har tredubblats. Samtidigt har polisernas löner kunnat öka med drygt 3 500 kr/månad mellan 2014–2018, jämfört med knappt 2 500 kr/månad mellan 2010–2014.

Färre poliser slutar också varje år sedan 2016 och var fjärde som slutade till följd av omorganisationen har återrekryterats. Detta är oerhört viktigt och i Januariavtalet är regeringen överens med C och L om att fortsätta förbättra attraktiviteten i polisyrket genom bättre villkor.

För satsningen på polisen måste vara långsiktigt hållbar. Trots en växande befolkning och framväxande samhällsproblem med bland annat gängkriminalitet gjorde den tidigare M-regeringen kraftiga nedskärningar på polisutbildningen när den förra tillväxtperioden avslutades 2010. Året därpå erbjöds endast 140 personer en plats vid polisutbildningen. I stället prioriterades stora skattesänkningar.
Moderaternas nedskärningar var ett misslyckande som inte får upprepas. Därför vill regeringen som en del av 34-punktsprogrammet mot gängkriminaliteten tillsätta en parlamentarisk trygghetsberedning, som ska säkra en mer långsiktig och robust hantering av trygghetsfrågorna.
Regeringen tänker fortsätta arbetet med att både växa och rusta polisen med oförminskad styrka, men också prioritera omfattande satsningar på brottsförebyggande insatser i hela landet. För att lyckas krävs ett politiskt ledarskap som orkar båda två.


Mikael Damberg, inrikesminister


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.