Sluta vela – vinsterna är vår tids ödesfråga

Debattörerna: Med dagens socialdemokrater hade vi inte ens haft allmän rösträtt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-02-23

Hade dåtidens socialdemokrater agerat så som dagens när det gäller vinstfrågan skulle vi sannolikt inte tillsammans lyckats genomföra till exempel allmän och lika rösträtt, skriver sju vänsterpartister.

DEBATT. Föreställ er att August Palm eller Hjalmar Branting hade sagt något av följande:
”Det är inte görligt”, ”Det krävs politiska kompromisser över blockgränsen”, ”Det är väldigt oklart hur det skulle slå”, ”Jag tror inte att det är någon idé”.
Då hade vi sannolikt inte haft någon allmän och lika rösträtt.

Samtliga citat ovan kommer från socialdemokratiska företrädare som de senaste veckorna ombetts svara på frågan hur de ställer sig till Ilmar Reepalus föreslagna vinsttak i välfärden. Av de urvattnade icke-svaren att döma saknas politiskt gehör för vad som i själva verket står på spel – vår tids stora politiska fråga:

Ska privata bolag genom vinstjakten få undergräva den behovsstyrda välfärdsmodell som arbetarrörelsen mödosamt och solidariskt byggt upp under de senaste hundra åren?

Ska svaret på den frågan verkligen vara: nja, kanske det?

Efter valet slöt den rödgröna regeringen en överenskommelse med Vänsterpartiet om att begränsa vinsterna inom välfärden. Det var ett krav från oss för att förhandla om budgeten. I välfärdsutredningen sätts ett tak för välfärdsbolagens rörelseresultat på 7 procent av det operativa kapitalet plus statslåneränta. Högst så stort överskott får företaget alltså ha att använda till räntor och skatt – samt eventuellt vinstuttag till ägarna.

Förslaget är nu ute på remiss hos ett åttiotal instanser. Förväntningarna på regeringspartierna, framförallt S, är därför mycket stora.

Den majoritet svenskar, 80 procent enligt Sifo, som vill få bort vinsterna eller se kraftiga begränsningar, undrar: Hvad vilja socialdemokraterna?

För Vänsterpartiet är det uppenbart att vinstjakten måste bort ur välfärden. Vinstjakten står i direkt konflikt med en god välfärd för alla. Den driver fram kraftigt ökad segregering både inom skolan och sjukvården och verksamheten påverkas i hela välfärden när pengar slussas från våra gemensamma skatter ner i fickorna på riskkapitalister och ägare till välfärdsbolag.

Att de förmögna och företagsledarna som har ekonomisk vinning av det nuvarande systemet är emot vinsttaket, det borde knappast förvåna eller avskräcka från politisk handling. Högern och näringslivet har kämpat emot varje reform som skulle komma alla till del, varje gång deras privilegier ruckats.

Det är ingen skillnad denna gång. Men det verkar vara skillnad på dagens socialdemokrater, som inte verkar förstå att vinsterna är en ödesfråga?

Om socialdemokraterna hade haft samma vacklande hållning, som i vinstfrågan, tidigare i historien, då hade vi tillsammans inte lyckats genomföra varken åtta timmars arbetsdag, sjukförsäkring, barnomsorg eller semester.

Knappt någon annanstans i världen är det så enkelt för företag att göra vinst på skola, vård och omsorg. Bilden av Sverige som mycket jämlikt land har därför förändrats. Högern har genom vinsterna i välfärden skjutit fram sina positioner. Den ansvarstagande måttfullhet som S-företrädarna ursäktar sig med kan inte dölja den destruktiva verksamhet som vinstjakten i den svenska välfärden innebär.

För Vänsterpartiet är det ingen tvekan. Vi accepterar inte urvattnade kompromisser som förhindrar att medborgarna får den vård och den skola som deras skattepengar är tänkta för utan vi tänker ta den här striden tillsammans med svenska folket. Det är dags att få bort vinstjakten ur den svenska välfärden.


Martina Skrak
Sara Svensson
Håkan Jörnehed
Adriana Aires
Ulrika Edman
Hans Granlund
Eva Olofsson


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.