Maten är dyr – men måste bli ännu dyrare

Livsmedelsföretagen: Tusentals svenska jobb står på spel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-06-16

De stigande matpriserna är bara början. Priserna måste öka ännu mer, annars riskerar vi en omfattande utslagning av svenska livsmedelsproducenter, skriver Björn Hellman och Carl Eckerdal från Livsmedelsföretagen som företräder 800 svenska producenter av mat och dryck.

DEBATT. Under våren har priserna på livsmedel gått upp kraftigt. I maj ökade priserna med 8,8 procent jämfört med 2021.

Tyvärr är detta bara början och priserna måste öka ännu mer, annars riskerar vi en omfattande utslagning av svenska livsmedelsproducenter.

Att matpriserna ökar är till stor del en effekt av corona. Under pandemin sjönk efterfrågan globalt och många företag gick i konkurs eller minskade sin produktion.

När vaccinet lanserades och coronarestriktionerna togs bort ökade konsumtionen explosionsartat. Snart uppstod det brist på alla sorters rå- och insatsvaror, och företagens kostnader sköt i höjden.

Det vi beskriver här ovan hände under 2021. Den ryska invasionen av Ukraina har förvärrat situationen ytterligare. Nästan allt som krävs för att producera livsmedel – råvaror, drivmedel, emballage, transporter, med mera – kostar i dag 50–200 procent mer än för ett år sedan. Utöver detta har priset på el gått upp enormt mycket.

Sammantaget är detta de största kostnadsökningarna i modern tid. Allt pekar på att de kommer fortsätta.

Nu drabbas även konsumenterna av den här extrema kostnadskrisen. Vissa livsmedel har ökat väldigt mycket i pris – inte minst kött, ägg, ost och mejeriprodukter – men alla som producerar livsmedel är påverkade.

Prishöjningarna vi ser nu är en spegling av producenternas kostnadsökningar under 2021. De stora ökningar som har kommit efter årsskiftet har ännu inte slagit igenom i matbutikerna.

Matpriserna kommer alltså fortsätta stiga. Och tyvärr måste de det för att företagen ska överleva.

Alldeles för många företag producerar just nu med förlust och får de inte täckning för sina kostnader går de i konkurs. Vi ser redan att detta har börjat hända runtom i landet.

Vi vet att många svenskar har det tufft ekonomiskt och ingen vill behöva betala mer för maten. Företagen vill inte heller behöva höja priserna.

Konkurrensen inom livsmedelsbranschen är skoningslös. Risken är stor att konsumenterna väljer bort svenskproducerade livsmedel till förmån för billigare, utländskt producerad mat och dryck.

Det skulle vara förödande för svensk livsmedelsproduktion. Hundratals företag och tusentals jobb står på spel.

När Sverige gick med i EU 1995 fick hundratusentals europeiska producenter tillträde till den svenska marknaden. För att få ner kostnaderna och kunna tävla om konsumenterna tvingades svenska livsmedelsföretag bli extremt effektiva.

En konsekvens av detta är att i dag lägger vi svenskar mindre av vår disponibla inkomst på mat än vi någonsin har gjort. Men den här kostnadskrisen är exempellös. Den går inte att effektivisera sig ur. Priserna måste höjas.

I den här svåra situationen har vi en vädjan till dig som konsument: välj svensk mat och dryck. Ja, det är dyrare, men det finns goda anledningar.

Svenskproducerade livsmedel håller väldigt hög kvalitet. Vi har världens bästa djurvälfärd med lägst antibiotikaanvändning i EU, maten innehåller inga rester av bekämpningsmedel, den är producerad på ett hållbart sätt och med goda arbetsvillkor.

Den största delen av den svenska maten görs på råvaror från svenska lantbrukare. När du väljer svenska livsmedel bidrar du till en levande landsbygd, tusentals arbetstillfällen, en god krisberedskap och en stark försörjningsförmåga.


Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen
Carl Eckerdal, chefekonom Livsmedelsföretagen

CHATTA: Hur klarar du de högre matpriserna?

Denna chatt är stängd.

  • Kristofer Forssblad-Olsson
    16 juni 2022

    Redaktör Aftonbladet Debatt

    Då avslutar vi chatten för den här gången. Tack alla ni som var med och tyckte till!

  • 16 juni 2022

    Jag är bara glad så länge jag klarar mig ekonomiskt. Men det känns mer när man bor ensam och har två pojkar i tonåren varannan vecka som äter mycket. Vi tränar och då blir det mycket matutgifter, men jag kommer aldrig sluta köpa det jag vill äta. Då får det bli mindre i plånboken istället..

    Maria84norman Maria84norman
  • 16 juni 2022

    Tyvärr är det ju så att alla konsumenter inte kan prioritera svenskproducert pga kostnaden. Och att ropa på mer stadsstöd är inte gångbart i längden. Det bidragen betalar konsumenten via skatt likväl.

    Christer
  • 16 juni 2022

    Till helt sjukt

    Samma här, väldigt nära bristningsgränsen =(att försöka få ihop bra nyttiga måltider, och det enda man har råd med är falukorv o pasta är inte lätt...

    Me
  • 16 juni 2022

    Det verkar som livsmedelsbranschen utgår ifrån att alla har 500.000kr i årsinkomst. Fortsätter detta så här så kommer vi ha både vanligt arbetande folk med låga löner och pensionärer som får leva på havregrynsgröt och pasta. Det är på tiden att lönerna för de lägre betalda jobben och fattig pensionärer får mer i plånboken.

    PER PETTERSSON


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.