Schyman och Nabavi har missförstått oss

Slutreplik från Fi Stockholm om våld i hederns namn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-03-13

Det är olyckligt och missvisande att Fi:s partiledare Gudrun Schyman och Gita Nabavi anklagar debattörerna för att driva samma politik som Liberalerna när de i själva verket drivit en feministisk omfördelningspolitik, skriver de själva.

SLUTREPLIK. Feministiskt initiativs partiledare Gita Nabavi och Gudrun Schyman hävdar felaktigt att Fi Stockholm har förespråkat en särskild brottsrubricering vid hedersmotiv. Det är ett missförstånd.

Det vi har föreslagit är heder ska ses som en försvårande omständighet vid straffmätning, vilket innebär att hedersmotiv i likhet med nuvarande hatbrottslagstiftning ska kunna leda till skärpta straff.

Det här framgår även av vår motion där vi uttryckligen skriver att vi inte förespråkar egen brottsrubricering, utan straffskärpning.

I dag riskerar allvarliga hedersbrott mot kvinnor och barn att falla mellan stolarna. En förälder som försöker övertala sin dotter att kasta sig från balkongen för att hon vanärat familjens heder kan till exempel klassas som ofredande eller olaga hot. Brott som har väldigt låga straffvärden i förhållande till hur allvarligt brottet är för den som blir utsatt. Utgångspunkten för våra förslag handlar inte om förövarens bakgrund utan offrets position.

Det är olyckligt och missvisande att våra partiledare anklagar oss för att driva samma politik som Liberalerna när Fi Stockholm sedan maktskiftet 2014 har drivit en feministisk omfördelningspolitik.

Vi har genomfört en politik mot hedersvåld som går hand i hand med en stärkt välfärd för att öka kvinnors möjlighet till eget boende och försörjning.

I Stockholms stad har vi tagit fram en rad åtgärder för att stärka kvinnors, tjejers och hbtq-personers rättigheter. Nu ser vi fram emot att Feministiskt initiativ fortsätter driva arbetet på riksplanet. Det här är komplicerade juridiska frågor som vi förhoppningsvis får möjlighet att ha en dialog kring. Det ska inte råda några tvivel om att Sveriges enda renodlade feministiska parti alltid står på kvinnor och barns sida.


Anna Rantala Bonnier (Fi), gruppledare i Stockholm stad
Sissela Nordling Blanco (Fi), ansvarig för mänskliga rättigheter i Stockholm stad


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.