Skolan klarar corona – men inte stressen

Debattören: I höst riskerar vi en våg av sönderstressade lärare

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-06-08

När sommarledigheten nu närmar sig är det många trötta lärare som går på semester. Risken finns att många inte kommer tillbaka i tjänst vid terminsstarten, skriver Johanna Jaara Åstrand.

DEBATT. Sveriges strategi med öppna skolor under pandemin har orsakat en så stor arbetsbörda och stress hos lärarkåren att risken är stor att skolor kommer att behöva stänga under hösten. Inte på grund av pandemin utan av personalbrist.

Coronakrisen har skapat många stora hjältar – främst personalen inom vård och omsorg. Men även lärare och skolledare har gjort en enorm insats.

Till skillnad mot många andra länder har Sverige valt att ha skolväsendet igång. Arbetsbördan för lärarna har ökat enormt och ofta krävt tredubblat arbete med att täcka upp för kollegor och bedriva både vanlig undervisning och distanslösningar – samtidigt.

Det är sant att det är oerhört viktigt att skolor och förskolor hållit öppet. Genom en fungerande skola och barnomsorg har andra samhällsfunktioner kunnat upprätthållas och kunskapstappet hos eleverna minskats.

Det stora problemet med den svenska strategin är uthålligheten. Hur länge kommer personalen i förskolor, fritidshem och skolor att orka?

Under en tid kan lärare slå knut på sig själva – och så har också skett. Men om pandemin biter sig fast – vad händer då med utbildningen för våra barn och ungdomar? Redan före coronapandemin var lärarbristen och arbetsbelastningen ett problem.

När sommarledigheten nu närmar sig är det många trötta lärare som går på semester. Risken finns att många inte kommer tillbaka i tjänst vid terminsstarten.

Stressforskningen visar att ett vanligt mönster är att många biter ihop för att klara sig fram till semestern, men vid långvarig obalans mellan återhämtning och belastning så hjälper inte semester. Då kommer den ohälsosamma stressen tillbaka med än större kraft med många arbetsrelaterade sjukskrivningar som följd. Det är inte pandemin som riskerar stänga skolorna – det är lärarstressen.

Lärarförbundet har tillsammans med Kantar-Sifo undersökt arbetssituationen för Sveriges lärare. Inte mindre än 67 procent – två av tre lärare – anser att deras arbetsbelastning har ökat under coronapandemin. I årskurs 1-3 är det så många som 8 av 10. 

Undersökningen visar också att 65 procent av lärarna är oroliga att deras kollegor ska bli sjukskrivna på grund av arbetsrelaterad stress om coronapandemin fortsätter i höst. Varannan lärare uppger sig vara orolig för att själv drabbas.

Grundskolläraren Cecilia beskriver arbetssituationen: ”Är det verkligen rimligt att behöva chatta med frånvarande elever för att hjälpa dem med uppgifter samtidigt som jag undervisar elever i klassrummet?” Hennes kollega Therese fyller i: ”Vi får göra mycket städjobb, vara mat-tanter och rastvärdar. Hur länge ska vi orka?”.

Det politikerna med utbildningsminister Anna Ekström i spetsen behöver göra är att förbereda lättnader i de juridiska regelverken. Den tillsyn som Skolinspektionen utför borde ta en tillfällig paus samtidigt som det lättas på exempelvis kraven på utvecklingssamtal, på bedömning och betygssättning och när slutbetygen ska rapporteras in.

Något som spär på lärarnas oro är det faktum att många kommuner skär ner på skolan. Om kommunerna inte gör andra prioriteringar är risken överhängande att strategin med öppna skolor inte går att upprätthålla vid en andra våg av pandemin.

Även regeringen behöver göra mer för att stärka kommunernas ekonomi och överväga riktade insatser direkt till skola och utbildning. Besparingar och uppsägningar av personal är det sista vi lärare behöver just nu.


Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande Lärarförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här