Debatt

Nej-sägarna är era partivänner, C och L

Slutreplik från Pär Holmgren om svensk EU-samverkan kring klimatet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

C och L verkar tolka min inbjudan om högre klimatambitioner som en del i vad som brukar kallas för ett ”politiskt spel”. Ni får ursäkta en gammal meteorolog. Jag är mest intresserad av vad som vetenskapligt sett krävs för att uppfylla Parisavtalet, skriver Pär Holmgren.

Foto: FREDRIK HJERLING
DEBATT

SLUTREPLIK. Centerpartiet tycker att vi ska övertyga de riktiga nej-sägarna. Men det är ju den partigrupp som Liberalerna och Centern sitter i som säger nej till att följa Parisavtalet. 

Centerpartiet och Liberalerna verkar tolka min inbjudan om högre klimatambitioner som en del i vad som brukar kallas för ett ”politiskt spel”. Centerpartiet tar upp omröstningen om Ursula von der Leyen i juli och Liberalerna kommer dragandes med kärnkraften.

Ni får ursäkta en gammal meteorolog. Jag är mest intresserad av vad som vetenskapligt sett krävs för att uppfylla Parisavtalet. 

Centerpartiet tycker att det är bättre att övertyga de riktiga nej-sägarna. Jag håller helt med om det – men de finns ju bland annat i er egen partigrupp.

Lite förenklat kan man säga att den liberala partigruppens klimatpolitik, där Centerpartiet och Liberalerna ingår, skulle ge oss tre graders uppvärmning. Parisavtalet säger väl under två grader. 

Det är bland annat därför vi vill se ett svenskt samarbete. För vi tror och hoppas att ni kan få era partikollegor på bättre tankar. Det skulle faktiskt räcka med att den socialdemokratiska och liberala gruppen höjde sina klimatmål till 65 procent minskning till 2030 för att vi åtminstone skulle nå upp till vad forskningen säger är en miniminivå för att klara Parisavtalet.

Det vore en stor framgång om EU-parlamentet kunde ta ställning för det.

Man kan undra hur centerpartister och liberaler ska övertyga andra partier om en mer ambitiös klimatpolitik om ni inte ens vill försöka övertyga era egna partikollegor. 

Inget kunde vara mer fel än att säga att vi gröna står vid sidan av när lagstiftningen utformas. EU-kommissionen kommer vara beroende av våra röster vid varje enskild omröstning för en progressiv klimatpolitik.

Vi släppte fram EU-kommissionen just för att skapa förutsättningar för ett sådant samarbete även om vi inte kunde rösta för en kommission som inte tänker följa Parisavtalet.

Att kalla vad vetenskapen kräver för ”en lekstuga” är mycket märkligt. Federley måste själv syna korten hos den kommission som inte vill göra det vetenskapen kräver. Detta kommer också kräva att vi svenskar samarbetar. 

Jag hoppas verkligen vi kan enas om att tillsammans, på alla sätt vi kan, driva på för en klimatpolitik i linje med vetenskapen. Få väljare tycker att det är “lekstuga” att kräva att klimatmålen är i linje med Parisavtalet.


Pär Holmgren, EU-parlamentariker Miljöpartiet, meteorolog och gruppledare för den gröna partigruppens klimatpolitik


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT. Vi svenskar kan ändra hela EU:s klimatpolitik

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Parisavtalet

EU-kommissionen

Liberalerna

EU

Centerpartiet

EU-parlamentet