KD, varför vill ni vrida tillbaka klockan nu?

S-ministrarna: KD:s öppning för vårdvägran är obegriplig

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-07-10 | Publicerad 2019-07-06

Kristdemokraternas svajande linje i abortfrågan förstärks av att partiet tycker att vårdpersonal ska kunna vägra att utföra aborter, till exempel av religiösa skäl. De kallar det samvetsfrihet, men i själva verket är det fråga om vårdvägran, skriver Lena Hallengren, socialminister (S) och Margot Wallström, utrikesminister (S).

DEBATT. På flera håll i världen möter kampen för jämställdhet större motstånd idag än på länge. Allt fler motarbetar kvinnors rätt till abort. ”Traditionella värden” är ett begrepp som dessvärre tycks användas för att rättfärdiga en försämring av kvinnors villkor och trygghet. Nu också inom sjukvården.

Vi har kommit långt i arbetet för jämställdhet i Sverige. Men inte ens vi är skyddade från den internationella rörelse som vill begränsa kvinnors rättigheter.

Under våren har Kristdemokraterna kritiserats för hur Lars Adaktusson röstat i abortfrågan. Adaktusson fick visserligen lämna partistyrelsen, men har fortsatt Ebba Busch Thors förtroende som utrikespolitisk talesperson.

Och i dag, på KD:s dag i Almedalen, ställs därtill en grundläggande princip på sin spets:

Ska vårdpersonal ha rätt att neka en patient vård på grund av sin egen religiösa övertygelse?

Kristdemokraternas svajande linje i abortfrågan förstärks av att partiet tycker att vårdpersonal ska kunna vägra att utföra aborter, till exempel av religiösa skäl. De kallar det samvetsfrihet, men i själva verket är det fråga om vårdvägran.

Att införa vårdvägran vore lika förkastligt som riskabelt. Det utmanar den bärande principen om att den som är anställd i vården ska se till varje patients behov, inte till sin egen religiösa övertygelse. Sjukvårdspersonalens egna professionsorganisationer och fackförbund har tagit starkt avstånd från idén om vårdvägran.

Ändå har Ebba Busch Thor inte gett upp den tanken. I stället har hon meddelat att hon vill förhandla om sjukvårdspolitiken med Sverigedemokraterna – ett parti som redan lagt förslag i riksdagen om vårdvägran och som vill sänka tidsgränsen för fri abort.

Vårdvägran riskerar att urholka välfärdens legitimitet. Det kan vi inte gå med på. Vi ska samla Sverige för en bättre sjukvård och en tryggare omsorg för våra äldre, inte sprida osäkerhet. Vård och omsorg ska ges efter behov och betalas gemensamt via skatten.

Vårdpersonal ska respektera patientlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Det är viktiga principer för det starka samhälle som regeringen arbetar för att bygga.

Om sjukvårdspersonal tillåts vägra att utföra aborter skulle det kunna påverka andra delar av vår gemensamma välfärd. För om religiösa grunder tillåts styra en av verksamheterna, vad blir då nästa?

Ska anställda på socialtjänsten kunna vägra service till en medborgare av ”fel” kön? Ska lärare kunna vägra att undervisa om evolutionen, eller om sex och samlevnad? Det är avgörande att samhället står upp för universella principer. Särskilt i en tid då människor med olika bakgrund, religion och kultur möts i större utsträckning än förut.

Sverige möter ofta internationell beundran för vårt innovativa näringsliv, vårt välstånd och vår gemensamma välfärdsmodell. Jämlikhet och jämställdheten är hörnstenar i denna modell. Men mycket återstår att göra för ett jämlikt och jämställt samhälle. Vi behöver fortsätta ta steg framåt. Vi behöver stärka vården och göra den mer tillgänglig. Mot den bakgrunden blir KD:s öppning för vårdvägran obegriplig. Det hör till en kvinnosyn och en samhällsmodell som vi för länge sedan lämnat bakom oss.

Varför vill Ebba Busch Thor vrida klockan tillbaka?


Lena Hallengren, socialminister (S)
Margot Wallström, utrikesminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här