Förpassa islamofobin till historiens skräphög

Debattören: SD hejar på den högerextremistiska agendan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-01-08 | Publicerad 2019-12-29

Den högerextremistiska, islamofobiska, agendan har spritt sig i samhället. Idéer som tidigare ventilerades i samhällsdebattens undervegetation sprids numera på stora mediala plattformar av debattörer med både politiskt inflytande och ekonomisk uppbackning, skriver Magnus Manhammar (S).

DEBATT. Hoten och hatet mot muslimer urholkar vår demokrati. Steg för steg har vi sett hur högerextremisternas islamofobiska agenda har normaliserats och letat sig in i den offentliga debatten. Det är vårt gemensamma ansvar att förpassa rasism och diskriminering till historiens skräphög.

Hat och hot mot muslimer i Sverige har ökat lavinartat. Förra året identifierades drygt 560 anmälningar där huvudbrottet hade ett islamofobiskt motiv, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Det är 28 procent fler än 2016 och 72 procent fler än 2013. Mörkertalet är med all säkerhet många gånger högre.

Även angrepp i form av klotter och skadegörelse på moskéer har ökat. Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism (CEMFOR) konstaterar i en rapport att 59 procent av landets muslimska församlingar har utsatts för någon form av fysiskt angrepp – och att mer än var fjärde moské har utsatts för fysiska angrepp mer än tio gånger.

Till detta bör vi också nämna allt hat och hot som dagligen skrivs på nätet om muslimer. Högerextremisterna är överlägsna i sociala medier och generaliserar där grovt om muslimer som grupp. Konspirationsteorin som pekar ut alla muslimer som ondsinta, med mål att ta över Europa, kallas Eurabiamyten.

Anders Behring Breivik var en av dem som inspirerades och trodde på den. Efter terrordådet på Utöya granskades och kritiserades myten av journalister och forskare. Trots det lever den vidare i den antimuslimska miljön.

Den högerextremistiska, islamofobiska, agendan har spritt sig mer generellt i samhället. Idéer som tidigare ventilerades i samhällsdebattens undervegetation sprids numera på stora mediala plattformar av debattörer med både politiskt inflytande och ekonomisk uppbackning.

Detta påhejas ivrigt av riksdagspartiet Sverigedemokraterna, SD. Partiledaren Jimmie Åkesson skrev redan inför valet 2010 att muslimer i Sverige är det största hotet mot landet. Sedan dess har SD-politiker i hela landet ständigt fortsatt att sprida fientlighet mot muslimer, både i talarstolar och i sociala medier.

Eurabiamyten har sedan länge florerat inom Sverigedemokraterna. Även i miljön kring partiet, såsom på den till SD närstående sajten Samhällsnytt, pratas det om den. Men, myten dyker också upp utanför den organiserade extremhögern.

Tidningen Dagen har till exempel publicerat en debattartikel av den antimuslimska föreläsaren Mona Walter som bygger på den absurda idén om en muslimsk konspiration mot västvärlden. Även på den borgerliga sajten Det goda samhället förekommer skruvade resonemang av liknande sort.

Men åsikterna och rasismen har också smugit sig in i de traditionella medierna, via ledarsidor, debattartiklar och krönikor. Rasismen har på så vis normaliserats. När den dåvarande ordföranden i Sveriges Simförbund Ulla Gustavsson sade att muslimska tjejer i slöja inte ska få synas på idrottens officiella bilder gav hon uttryck för denna normalisering. Moderaterna i Norrköping föreslog att kvinnor i slöja inte ska få synas i kommunens material. I Gävle vandaliseras en skylt där kommunen visade upp prominenta kommuninvånare, eftersom en av dem var en omtyckt lärare – som bar slöja.

Det här är en minst sagt skrämmande utveckling. Att regeringen har gett Brå i uppdrag att göra en fördjupad studie av islamofobiska hatbrott är därför oerhört välkommet. Studien ska belysa den islamofobiska hatbrottslighetens karaktär för att uppnå mer kunskap så att det förebyggande arbetet mot rasism – och i synnerhet islamofobi – kan stärkas.

När muslimer blir avhumaniserade och islamofobin normaliseras i samhället eroderar själva grunden för vår demokrati; respekten för de universella mänskliga rättigheterna – rättigheter som gäller oavsett individens hudfärg, sexuella läggning, kön, språk, religion eller politiska uppfattningar. Var och en har rätt till frihet och personlig säkerhet. Var och en har rätt till ett liv.

Det är allas vårt ansvar att säkerställa att detta gäller för alla.

Vi behöver en nationell handlingsplan för att motverka islamofobin. Krafttag behövs på alla samhälleliga plan. Regeringen bör inledningsvis tillsätta en utredare som ser över islamofobin i samhället – och därefter föreslår politiska åtgärder.

Det kan exempelvis handla om behovet av ett kunskapscentrum med ett övergripande ansvar. Det kan också handla om mer resurser till forskning och utbildning. Även skolan har ett ansvar, och borde därför förslagsvis införliva kunskap om islamofobi i utbildningen för alla elever.

Vi måste helt enkelt göra allt vi kan för att vända den negativa trend som är på väg att göra högerextremisternas unkna värderingar till norm. För de stigar som nu sakteliga trampas upp har gåtts förut, och vi vet vart de riskerar att leda.


Magnus Manhammar, riksdagsledamot (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.