Sveriges företagare tar ingen semester

Debattören: Behövs en omstart med bättre förutsättningar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-03

Tre av fyra företagare uppger att de inte kommer kunna ta någon semester i år. De måste få bättre förutsättningar att stå för den omstart som krävs efter coronakrisen, skriver debattören.

DEBATT. Sommar, sol och semester. Ledighet, lugn och lata dagar – för den som är anställd.

För de flesta företagare är bilden en annan. Enligt Företagarnas färska siffror tar tre av fyra företagare inte ut någon längre sammanhängande semester alls, och av dem som gör det jobbar många ändå under semestern.

Den vila som så många tar för given och längtar till, är för många företagare en avlägsen dröm.

Tre av fyra företagare uppger att de inte kommer att kunna ta någon längre sammanhängande semester under sommaren. Det visar färska siffror från Företagarna, som organiserar 60 000 små och medelstora företag i Sverige.

Dessutom uppger Sveriges företagare att även när de väl har semester så kan tre av fyra inte vara helt lediga från arbetet. 45 procent säger att de aldrig kan vara helt lediga och 30 procent säger att de kan vara det ibland. Inte ens var tionde företagare uppger att han eller hon faktiskt kan vara helt ledig från företaget.

Sveriges företagare har haft en tuff vår bakom sig, med hög stress och oro för om företaget kommer att kunna överleva coronakrisen. Det är naturligtvis allvarligt om Sveriges företagare inte kommer att kunna få den tid för vila och återhämtning som många anställda tar för given.

Företagare arbetar fler timmar om dagen och fler dagar i veckan än de som är anställda. De flesta tjänar mindre än medellönen på sitt slit. Utöver att försörja sig själva och finansiera välfärden skapar de arbetstillfällen för över två miljoner svenskar. Deras personal går på semester men jobbskaparna själva har inte samma möjlighet.

Företagarnas undersökning visar att det som de flesta företagare lägger tid på när de är ”lediga” är att hålla koll på jobbmejlen. Men det handlar också om att vårda kundkontakter, ta jobbrelaterade samtal och inte minst att hantera den löpande administration som aldrig tar någon semester, i form av rapportering till myndigheter, löner och annat.

Tänk om dessa engagerade företagare istället kunde ägna sig åt att göra affärer, skapa jobb och dra in pengar till välfärden?

Företagarna har en rad förslag på åtgärder för att underlätta för Sveriges företagare.

  • Regelbördan måste minskas. Våra undersökningar visar att administration av olika regler idag kräver i snitt tio timmar administration i veckan för företagare. Den byråkratiska överrocken tynger ned. En uppgift borde bara behöva lämnas till en myndighet en gång. Många administrativa pålagor kan faktiskt helt tas bort och andra kan förenklas.
  • Det måste bli enklare att starta och driva företag och låta små företag växa sig större. De kvalificerade personaloptionerna borde förbättras för att säkra kompetensförsörjningen i växande företag. Investeringssparkontot borde breddas för att underlätta finansieringen av mindre, onoterade företag.
  • Kostnaderna för att anställa måste sänkas, genom utökat växastöd och sänkta arbetsgivaravgifter, så att fler företag vågar växa. Det är i slutänden bara när man är fler som kan dela på arbetet som företagaren själv i många fall faktiskt kan ta ledigt.

Aldrig någonsin tidigare har det varit viktigare att utjämna skillnaderna mellan dem som skapar jobben och dem som är anställda. De senaste trettio åren har fyra av fem jobb skapats i små och medelstora företag. Många kämpar för sin existens under pandemin och de kommer att vara viktigare än någonsin för att bygga Sverige bättre när den väl är över.

Företagare måste få bättre förutsättningar att stå för den omstart som krävs efter coronakrisen.


Günther Mårder, vd för Företagarna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.