Hjälp till arbetslösa i glesbygd ska tillbaka

Replik från Martin Ådahl om Arbetsförmedlingen och lokal närvaro

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Problemet i dag är att Arbetsförmedlingens ledning beslutat att lämna mer än 100 orter, ett beslut vi motsatt oss. Vi måste få tillbaka en fungerande service till medborgarna på de orterna, skriver Martin Ådahl.
Foto: TT
Problemet i dag är att Arbetsförmedlingens ledning beslutat att lämna mer än 100 orter, ett beslut vi motsatt oss. Vi måste få tillbaka en fungerande service till medborgarna på de orterna, skriver Martin Ådahl.

REPLIK. Det är bra att LO vill att Arbetsförmedlingen ska öka sin lokala närvaro. Det vill även Centerpartiet. Vi gör därför allt vi kan för att reformen av Arbetsförmedlingen ska innebära att en lokal närvaro byggs upp igen.

Redan innan reformeringen arbetar vi för att stoppa och vända den reträtt från landsbygden som skett på Arbetsförmedlingen under många år.

Myndigheten måste göras om. I dag försvinner många av våra skattekronor i en ineffektiv arbetsmarknadspolitik. Resurser måste gå till att få ut människor i riktiga jobb, det är bara så vi kan få mer jobbresultat för varje skattekrona vi lägger på politik för de arbetslösa.

De arbetsförmedlare som jobbar med att fixa jobb till arbetslösa måste därför få bättre förutsättningar än i dag. Nu är det bara 1,5 procent av jobben som förmedlas av dem. Vi centerpartister tror att de allra flesta människor, inklusive de som har kommit hit som flyktingar, vill bidra till samhället, snarare än att gå på bidrag.

Därför förbereds nu noggrant en reform till 2021, baserad på de mest framgångsrika exemplen i Sverige och världen, där externa förmedlare ersätts efter hur de finner varaktiga jobb åt arbetslösa, mest för de mest utsatta.

Grundläggande för reformen är att arbetslösa måste få personlig service och hjälp till jobb över hela landet, inte bara i de större städerna.

Problemet i dag är att Arbetsförmedlingens ledning beslutat att lämna mer än 100 orter, ett beslut vi motsatt oss. Vi måste få tillbaka en fungerande service till medborgarna på de orterna. Krav på lokal närvaro i både stora och små kommuner kommer att vara en del av reformen. Reträtten från landsbygden måste börja vändas redan nu.

Centerpartiet driver just nu i förhandlingarna att nedläggningarna av små kontor ska rullas tillbaka och att Arbetsförmedlingen ska drivas på ett annat sätt av den nya ledningen som kommer in nästa år.

Vi lägger också tillbaka pengar i budgeten för att myndigheten ska kunna fungera bättre och kunna utföra bland annat ett pilotprojekt i 32 kommuner för att förbereda det nya systemet som vi vill införa 2021.

Att fler går på bidrag – oavsett om det är genom kommunen eller arbetsförmedlingen – är inget som löser integrationen eller gör Sverige rikare. Tvärtom behöver fler få hjälp att hitta riktiga jobb.

Därför satsar vi både på en reform av Arbetsförmedlingen och satsningar på att fler får lära sig svenska, inklusive nyanlända som är föräldralediga. Vi satsar också på en skatterabatt för företag som anställer nyanlända, långtidsarbetslösa och unga.

Vi håller med LO till hundra procent på en punkt – behovet av att satsa på utbildning. Vi vill se en större satsning på utbildning som ger jobb direkt, som yrkeshögskoleutbildningar och yrkesvux, för att förbättra livschanserna för de människor som saknar högre utbildning.

Vi vill hjälpa de arbetslösa, men inte genom att gömma undan dem i en ineffektiv arbetsförmedling där de inte får hjälp, utan genom utbildning och riktiga jobb.


Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE