SS-svensken var inte ”bara” revisor i SD

Slutreplik om Sverigedemokraternas historia

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Till skillnad från Dick Erixon så delar vi uppfattningen från de anhöriga till Förintelsens offer att det är viktigt att se sanningen i vitögat, skriver Matti Palm, Johan Ulvenlöv och Anders Larsson.
Till skillnad från Dick Erixon så delar vi uppfattningen från de anhöriga till Förintelsens offer att det är viktigt att se sanningen i vitögat, skriver Matti Palm, Johan Ulvenlöv och Anders Larsson.

DEBATT

SLUTREPLIK. Dick Erixons replik på vår varning för att Sverigedemokraterna förvanskar sin historia följer ett välbekant mönster.

2018 producerade Erixon en film om Sverige under andra världskriget, på beställning av SD. Filmen avfärdades av en enig forskarkår som ren historierevisionism utan vetenskaplig grund.

Med samma metod försöker han nu förändra bilden av sitt egets partis historia:

  1. ”Ekström var oviktig”. Fel. Säkerhetspolisen bedömde att Ekström var så betydelsefull att de kontrollerade honom långt efter andra världskrigets slut. Det gör de med få politiskt aktiva personer.

  2. ”Gustaf Ekström var bara aktiv i Malmö.” Fel. Gustaf Ekström valdes till SD:s första revisor på riksnivå.

  3. ”Gustaf Ekström var ’bara’ revisor.” Fel igen. En revisor är ett viktigt uppdrag för att en förening ska fungera. Det går inte att jämföra med ett aktiebolag. Ekström var dessutom inte enbart revisor. Han var aktiv både i partiets utåtriktade och interna arbete.

  4. ”Ekström var enbart aktiv på 1980-talet.” Fel. Gustaf Ekström var aktiv ända fram till 1994, samma år som Jimmie Åkesson gick med i partiet.

Sanningen är att Gustaf Ekström hade mycket att erbjuda ett ungt parti som SD.

Hans erfarenhet i toppen av de svenska nazistiska rörelserna under 1930-talet, hans mångåriga engagemang i nynazistiska partier under efterkrigstiden samt inte minst hans tid på högkvarteret för SS i Berlin, var erfarenheter som han ville lämna vidare till en ny generation.

Dick Erixons påstående att vi ”brister i respekt mot nazismens offer” är bisarrt. I vår bok dokumenterar vi Ekströms liv i nazismen och vad han gjorde vid tiden för Sverigedemokraternas grundande. Vi beskriver hur han svor trohetseden till Hitler. Vi beskriver hur han hyllade Karl XII tillsammans med andra sverigedemokrater, hur han tjänstgjorde i ett av SS beslagtaget judiskt äldreboende, där 256 människor vräktes och nästan alla av dem mördades.

Vi har varit i kontakt med flera anhöriga till de som mördades eller lyckades överleva koncentrationslägren. De tycker att det är viktigt att vi berättar om det som hänt och om Ekström.

Till skillnad från Dick Erixon, som sysslar med historierevisionism, så delar vi de anhörigas uppfattning att det är viktigt att se sanningen i vitögat. Att det krockar med Dick Erixons fantasivärld kan vi inte ta hänsyn till.


Matti Palm
Johan Ulvenlöv
Anders Larsson
Författare till boken ”Utan ånger: Gustaf Ekström – SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna”


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en slutreplik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE