Nej, vi ska inte testa marknadshyror igen

Slutreplik från Hyresgästföreningen om bostadspolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-03-30

Sverige har redan provat marknadshyror. Vi känner till effekterna det ger, trångboddhet, otrygghet och dåliga boendeförhållanden. Slutreplik från Marie Linder och Erik Elmgren, Hyresgästföreningen.

SLUTREPLIK. Fredrik Kopsch menar att det Hyresgästföreningen varnar för med marknadshyror även i det befintliga beståndet och en urholkning av besittningsskyddet är ”en analys av ett förslag som inget parti har lagt”.

Det han missar är att vi varnar för de långtgående konsekvenserna för när hyresvärden ensidigt får sätta hyran, till en början i nyproducerade lägenheter.

Men han kommer sedan in på detsamma, nämligen att det kommer att bli ett systemskifte, vi får en annat samhälle där staten behöver gå in med ekonomiskt stöd till enskilda och göra fler bidragsberoende.

För visst är en hyreshöjning med över 50 procent och där hushåll behöver lägga upp till 14 procent mer av sin disponibla inkomst på hyran, något som många hushåll inte kommer ha råd med.

Det system Kopsch föreslår med tidsbegränsade kontrakt urholkar besittningsskyddet och leder till incitament för fastighetsägare att göra sig av med sittande hyresgäst för att få marknadsanpassa hyran med en ny hyresgäst.

Marknadshyror i kombination med generöst bostadsbidrag driver kostnader för det offentliga, pengar som kan användas mer effektivt för att stödja byggande av hyresrätter till rimliga kostnader.

En riktad social bostadspolitik leder till gränsdragningsproblem, underfinansiering, höga marginaleffekter och stigmatisering. En generell bostadspolitik med ett starkt besittningsskydd för alla ger en bättre fungerande bostadsmarknad och en bättre social bostadspolitik.

I Sverige har vi valt att ge hyresgästerna ett starkt besittningsskydd, för att vi inte ska vara utelämnade till hyresvärdens godtycke. Ska hyresrätten vara en trygg och långsiktig boendeform med bra standard, måste det finnas spärr mot oskäliga hyresökningar.

Sverige har redan provat marknadshyror. Vi känner till effekterna det ger, trångboddhet, otrygghet och dåliga boendeförhållanden.

Berlin har också prövat marknadshyror och där tvingas man nu med statlig reglering bromsa hyresutvecklingen. Sverige kommer gå samma öde till mötes om vi inte stoppar förslaget.


Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen
Erik Elmgren, förbundschef för Hyresgästföreningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.