Säg nej till Preemraff om ni menar allvar, S

Replik från Greenpeace om klimatpolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-09-09

Omställningen måste genomföras med människor, natur och vår långsiktigt hållbara välfärd för ögonen, snarare än tunga industrier med kortsiktig vinst som främsta mål. Det har vi prövat och det bär inte längre, skriver Greenpeace.

REPLIK. Det är bra att Socialdemokraterna vill skapa framtidstro och möjligheter i hela landet. 

Ett utmärkt exempel som de borde satsa på är Lysekil. Det är bra att Socialdemokraterna vill skapa framtidstro och möjligheter i hela landet. Ett utmärkt exempel som de borde satsa på är Lysekil. Preems oljeraffinaderi är en utsiktslös verksamhet som måste fasas ut om vi ska bli ”världens första fossilfria välfärdsland”. 

Om Socialdemokraterna menar allvar med sitt utspel måste de säga nej till expansionen av Preemraff och fasa ut alla kvarvarande fossila verksamheter i Sverige.

Det har historiskt varit en styrka inom arbetarrörelsen att se till arbetstagarnas intressen när jobb försvinner ur tiden. De som i dag arbetar inom den fossila sektorn behöver stöd för att hitta nya anställningsmöjligheter i sektorer som är gångbara även i framtiden.

Det är dags göra verklighet av orden ”alla ska med”. 

I Danmark har den socialdemokratiska regeringen satsat 25 miljarder danska kronor på en framtidsfond, som spås kunna ge omkring 100 000 arbetstillfällen till 2035. Jobb i branscher som har framtiden för sig.

Vi ser hur oljebolagen förlorar mark när det fossila fasas ut, det hög tid att satsa mer på diversifiering, både i Lysekil och över hela landet. På en liten ort är det riskabelt att ha 900 anställda på en arbetsplats i en utdöende industri, och politiker med framförhållning bör istället försöka skapa nio jobb på 100 arbetsplatser. 

21 industrisektorer har tagit fram färdplaner för ett fossilfritt Sverige. Fossilfritt långt fram i tiden är dock inte alls är samma sak som att leva upp till klimatforskarnas rekommendationer och Parisavtalets 1,5-graders scenario.

Om alla industrins planer genomförs kommer exploateringen av skogen bli så hård att vi varken klarar klimatmål eller miljömål för levande skogar.

Det är lätt att se att skogen och berggrunden har ekonomiska värden som många nu vill exploatera ännu hårdare, men att kalla det en hållbar omställning är inte möjligt. 

Socialdemokraterna har en viktig uppgift att starta om ekonomin på ett sätt som gör att vi klarar klimat- och miljöutmaningarna, skapar fler jobb och ser till att ingen lämnas utanför när vi ställer om.

Omställningen måste genomföras med människor, natur och vår långsiktigt hållbara välfärd för ögonen, snarare än tunga industrier med kortsiktig vinst som främsta mål. Det har vi prövat och det bär inte längre. 


Isadora Wronski, chef för Greenpeace i Sverige
Jennifer Unelius, kampanjledare för klimat- och systemomställningsfrågor, Greenpeace


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.