Ännu ett förslag som håller oss på mattan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-26

Människor som känner sig illa behandlade av statliga och offentliga institutioner är för det mesta maktlösa. Chansen är minimal att få rätt mot kronofogden eller försäkringskassan. Makten har alltid makten på sin sida och enskilda människor som av någon anledning känner sig kränkta slåss mot väderkvarnar. Många blir rättshaverister på kuppen. Det är nämligen svårt att ge upp när man tycker man har rätt.

Men i stället för att underlätta för människor som vill ha upprättelse blir maktapparaten alltmer sluten. Större enheter, fler byråkrater och sjutusenfalt fler regler som byråkratin ska följa och regler som de också kan gömma sig bakom. Ord som flexibilitet och helhetssyn kan snart strykas ut Akademins ordlista.

Nu såg jag att ännu en toppstyrd utredning föreslagit ytterligare ett toppstyrt förslag. Alla som känner sig felbehandlade i vården kan i dag anmäla sjukvårdspersonal till Hälso- och Sjukvårdens Ansvarsnämnd. Även om det kan vara svårt att få rätt även där finns nämnden i det egna landstinget. Det vill nu utredaren ändra på. Dessutom vill de ta bort vissa straffpåföljder för läkare och sjuksköterskor. Istället ska anmälningarna gå till Socialstyrelsen med generaldirektören som högsta ansvarig och myndighetens beslut ska inte gå att överklaga. Fiffigt va? Ytterligare ett förslag som håller medborgaren på mattan!

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Följ ämnen i artikeln