Du har fel – vi ska bevara monarkin

Replik från KDU om monarkins vara eller icke vara

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-09-27 | Publicerad 2018-09-26

Vi har demokratiskt, genom Sveriges riksdag, beslutat att vi även fortsättningsvis skall vara en monarki, skriver Eric Dicksson.

REPLIK. Sverige – ett fritt, öppet och demokratiskt land och en av världens äldsta monarkier. I tider av politisk instabilitet och splittring finns det en stabil och sammanförande institution som under lång tid tjänat och värnat vårt land och folk: Sveriges kungahus.

Monarkin är en sammanförande kraft som stärker samhällsgemenskapen och är en viktig del av vår historia.

Det är i tider av kris och när vårt land har varit i sorg, som behovet av institutioner med lång historisk förankring och stabilitet har varit som viktigast. Vi såg hur vårt land samlades och fann trygghet i den tv-sända gudstjänst Caroline Krook höll efter Estoniakatastrofen eller det tal kungen höll efter tsunamikatastrofen. Det var varken statsministern eller talmannen som sammanförde vårt land och vårt folk, utan det gjorde den stabilitet och trygghet som kungahuset, men även kyrkan, besitter.

Traditioner är viktigt för ett land. Traditioner för oss samman och skapar en
samhällsgemenskap som stärker oss. Kungahuset är en av dessa traditionella institutioner som är viktiga för vårt lands gemenskap och stabilitet. Sverige har en lång historia som kungarike och man måste komma ihåg att vi långt efter att vi blev en demokrati valt att behålla vår monarki.

Vi har demokratiskt, genom Sveriges riksdag, beslutat att vi även fortsättningsvis skall vara en monarki.

Statsministrar och regeringar har kommit och gått samtidigt som kungahuset funnits där som en stabil och samlande kraft med lång historisk förankring för vårt land.

Kungahuset behövs lika mycket då som nu och som i framtiden. För Sverige – i tiden.


Eric Dicksson, förbundsstyrelseledamot Kristdemokratiska ungdomsförbundet.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här