Drogpolitiken – allt annat än lyckad

Replik i frågan om legalisering av cannabis

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-10-20

Linnéa Bjärum, LUF: Sverige har i dag näst högst narkotikarelaterad dödlighet i hela EU, det kan inte kallas framgångsrikt.

REPLIK. ”Vår restriktiva narkotikapolitik har tjänat oss väl” skriver tre debattörer på Aftonbladets debattsida. Slutsatsen dras utifrån att Sverige har en låg förekomst av narkotikabruk hos ungdomar.

Här utelämnas mycket väsentlig fakta i sammanhanget, nämligen dödstalen.

Sverige har i dag näst högst narkotikarelaterad dödlighet i hela EU. Bara Estland är värre, dock går deras siffror nedåt medan de svenska fortsätter att öka. Från Liberala ungdomsförbundets håll kan vi inte kalla det framgångsrikt.

Vidare hävdar man att en övergång till en harm reduction-inriktad politik skulle leda till att fler blir beroende och därigenom skada sig själva och sina anhöriga. Om vi tittar på statistik så visar sig inte heller det här stämma. Portugal lade 2001 om från nolltolerans till en total avkriminalisering. I motsats till farhågorna har man i dag tre dödsfall per 1 000 000 invånare i förhållande till Sveriges 70. Dessutom har antalet missbrukare inte ökat, snarare minskat.

Utgångspunkten för politiken som debattörerna värnar har varit att nolltolerans skapar frihet från att skadas av bruk. Döden är dock den största ofriheten av alla.

Den som är död har varken rättigheter, möjligheter eller förmåga att bruka någon frihet alls. Vi borde därför ändra utgångspunkten från nolltolerans mot narkotika till en nollvision mot narkotikarelaterade skador och dödsfall. Är vi överens om den utgångspunkten borde det inte vara radikalt att ifrågasätta den nuvarande politiken som är allt annat än ”framgångsrik”.


Linnéa Bjärum, Socialpolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.