Våra delfiner hjälper delfiner i det vilda

Replik från Kolmården om djurparkens roll

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kolmården slår ifrån sig kritiken
Foto: Montage/Kolmården
Kolmården slår ifrån sig kritiken

REPLIK. Tidigare i våras, när en av våra andra delfinhonor Fenah fick en kalv, fick vi också bemöta åsikter om våra delfiner. Och att debattera djur och bevarande är positivt.

Vi som arbetar med djur, oavsett om det är djurvårdare på Kolmården eller engagerade personer från Djurrättsalliansen, delar ett gemensamt intresse, nämligen kärleken till djur. Vi har bara olika uppfattningar om vad som är djurens bästa. I många frågor tycker vi också lika, men jag skulle vilja bemöta några av de påståenden som Daniel Rolke gör och samtidigt förklara hur jag och mina kollegor ser på vårt arbete med våra delfiner.

I den bästa av världar skulle inte djurparker behövas. Visst vore det underbart om alla djur kunde leva fritt i det vilda – ohotade. Men vi lever tyvärr inte i den bästa av världar i dag. På det sätt som vi människor far fram, hotas den biologiska mångfalden och därmed djurarter av utrotning.

Att delfinerna skulle må bättre i haven må kanske stämma i teorin, men verkligheten ser inte ut så idag. I verkligheten är det riktigt illa. Tusentals delfiner dör varje år av fiskenät, plast och föroreningar. Delfinerna i vårt delfinarium har ständig omvårdnad, aktivering och veterinärvård.

Djurparkens roll har förändrats drastiskt de senaste åren. Vi är inte bara ett besöksmål. Långt ifrån. I dag är våra viktigaste uppdrag att sprida kunskap, bedriva forskning och att bevara den biologiska mångfalden. Våra delfiner har bland annat spelat en viktig roll i många olika forskningsprojekt, och just nu används kunskaper och erfarenheter från just vårt delfinarium för att rädda vilda delfiner från drunkning utanför Sydamerikas kuster.

Vi är övertygade om att det bästa sättet att bevara hotade arter och dess livsmiljöer är genom att väcka engagemang och intresse hos vuxna och barn som besöker oss. Våra djur är ambassadörer för sina artfränder i det vilda.

Många av våra besökare får aldrig möjligheten att se dessa djur i sina naturliga miljöer, men genom den kontakt som ett djurmöte hos oss skapar kan empati väckas och kunskap spridas.

Daniel Rolke skriver att ”vad vi framför allt lär oss när vi går på en delfinshow är att acceptera fångst och utnyttjande av djur”. Vi tror tvärtom. Om man upplever våra fantastiska delfiner, kommer man göra allt för att skydda deras vilda släktingar som drabbas av människans framfart i haven.

Debattören skriver även att våra delfiner fångats in i det vilda, vilket stämmer med en av våra delfiner, nämligen vår äldsta hona. Men inga andra av våra delfiner kommer från det vilda. Vi håller med Djurrättsalliansen om inga delfiner ska viltfångas i dag.

Kolmården drev under 90-talet på för att införa en lag som förbjöd all fångst av delfiner till europeiska delfinarier. Det är nu reglerat i EU – inga delfiner får fångas, vilket är mycket positivt. Det ställer samtidigt krav på oss att undvika inavel och därför fick vi en ny delfinhane från ett delfinarium i Spanien, som sedan i våras nu alltså blivit pappa till två delfinkalvar.

Att debattera djurs välmående är som sagt bara bra, men självklart blir vi upprörda när vi läser påståenden och antaganden om att vi skulle låta djuren fara illa.

Jag och mina kollegor är alla djurälskare. Vi ser tydliga tecken på att delfinerna trivs hos oss utifrån deras dagliga beteenden. Flera av våra delfiner har dessutom nått en mycket ansenlig ålder på över 40 år och vi har en väl fungerande delfingrupp där delfinerna lever ett rikt socialt liv.

En vanligt förekommande fördom är också att vi tvingar våra delfiner till att göra konster, vilket såklart inte stämmer. De beteenden som våra djur utför genom träning är frivilliga, på djurens villkor och bygger på en djup och långvarig relation mellan tränare och djur. Våra delfiner kan själva simma fritt mellan de olika bassängerna och väljer själva om de vill vara med under vår delfinföreställning Life eller inte. Föreställningen belyser de stora problem som våra hav står inför och vi vill att den ska fungera som en ögonöppnare för alla som inte får möjlighet att se och komma nära vilda delfiner.

Och som vi skrev i det tidigare debattinlägget; inga blir lyckligare än vi, den dagen djuren i det vilda kan leva i harmoni med oss människor – ohotade.


Rickard Sjödén, Djurvårdare och informationsansvarig på Kolmården


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE