Sluta se människor i förorten som offer

Replik från M om problemen i utsatta områden

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

De boende i förorten är starka och självständiga individer. De ska inte ses som offer för en utveckling som de inte kan vända, skriver Ole-Jörgen Persson och Benjamin Dousa.
Foto: TT
De boende i förorten är starka och självständiga individer. De ska inte ses som offer för en utveckling som de inte kan vända, skriver Ole-Jörgen Persson och Benjamin Dousa.

REPLIK. Det dödliga våldet är vår tids ödesfråga. Att få bort skjutningarna, våldet och narkotikan från våra förorter är vår högsta prioritering. Det behövs för att skapa en varaktigt positiv förändring av livsvillkoren för de personer och familjer som bor på Järva.

Staten, genom den socialdemokratiska regeringen, måste stå för sin del av samhällskontraktet och skärpa fokus på kärnuppgifterna.

Vi behöver en politik som bryter bidragsberoendet och människor måste ges fler möjligheter för att ens kunna välja bort kriminalitet till fördel för utbildning och arbete. Så skapar vi lika livschanser för alla, oavsett bostadsadress.

Fler unga måste hindras från att lockas in i kriminalitet. I Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista arbetar vi nu med en sammanhållen trygghetsstrategi. Arbetet kommer att presenteras i november och tar sin utgångspunkt i behovet av ett nära samarbete mellan stadsdelarna, staden, polisen och civilsamhället.

Över staden rustas socialtjänsten för att bättre kunna möta barn-, ungdomar och vuxna som är i behov av stöd och hjälp. Våra fältassistenter rör sig ute i områdena för att fånga upp och samtala med unga människor i behov av vuxenkontakt och vägledning. Vi samarbetar med och ger stöd till civilsamhället, framför allt genom de många olika föreningar som verkar i våra stadsdelar.

I grunden handlar det om att utjämna livschanser. Om vi ska lyckas behövs mindre, inte mer, av socialdemokratisk symbol- och projektpolitik. De boende i förorten är starka och självständiga individer. De ska inte ses som offer för en utveckling som de inte kan vända.

Vi vill lyfta den potential som finns i varje person som lever och bor på Järva. Det handlar inte om att skapa ett beroende till staden eller staten. Det handlar om att lyfta människor och ge dem rätt verktyg till självförverkligande för sig själva och sina närmaste.

Så, och bara så, bryter vi den negativa spiralen. Det är skillnaden mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.


Ole-Jörgen Persson, ordförande Spånga-Tensta stadsdelsnämnd (M)
Benjamin Dousa, ordförande Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE