Barn måste lära sig att förstå pengars värde

Tidigare ”Lyxfällan”-profilerna: Låt ekonomutbildningen börja med veckopengen, föräldrar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2021-10-29 | Publicerad 2021-10-28

Vi kan och vi måste bryta den negativa trenden med överskuldsättning. Vårt råd till alla föräldrar är att prata pengar med sina barn och ge barnen en regelbunden vecko- eller månadspeng, skriver Charlie Söderberg och Mathias Andersson.

DEBATT. I Sverige finns över 400 000 individer som är överskuldsatta. Tillsammans har de nästan 90 miljarder i skulder som de inte kan betala. Enligt Kronofogden är det både unga och gamla som är överskuldsatta.

Det som tidigare ansågs vara ett individproblem har nu blivit ett samhällsproblem.

Vi vet av egen erfarenhet att bristande kunskaper i privatekonomi är en bidragande orsak till varför många individer har en dålig ekonomi.

Det behöver hela samhället uppmärksamma och stödja hushållen i den första men kanske viktigaste ekonomutbildningen, veckopengen. Därför ställer vi oss bakom initiativet till att göra den 28 oktober till veckopengens dag.

Ju tidigare vi lär oss om privatekonomi desto större möjligheter att fler får en god ekonomi som vuxen.

Skolan gör så gott den kan, men med för få undervisningstimmar och med för lite fokus på konsumentkunskap och privatekonomi är det inte så konstigt att många elever lämnar skolan och flyttar hemifrån med alldeles för svaga kunskaper.

Bristande kunskaper, som vi kan påverka. 

I dag är det betydligt svårare att som ung kliva in i vuxenvärlden och ta till sig alla finansiella tjänster som erbjuds, ofta erbjudna genom en mycket sofistikerad och effektiv marknadsföring.

Detta i kombination med ett osunt förhållningssätt till sparande och konsumtion skapar enorma risker för såväl unga som hela samhället.

Mycket ansvar faller på oss föräldrar, men många föräldrar saknar också kunskap att lära och vägleda barnen på rätt sätt.

För en mer hållbar framtid behöver vi gå tillbaka till de värderingar som på många sätt präglat dagens pensionärer men som gått förlorad i generation av ”slit och släng”, och ”låna och unna dig”.

Lyckoslantens karaktärer ”Spara och Slösa” blir alltmer aktuellt för att till exempel klara att ta sig ut på en skenande bostadsmarknad.

Vi måste vara självkritiska som generation och inse att om fler får lära sig varför och hur man bör spara skulle många av dagens överskuldsatta inte behöva sitta med skulder de inte kan betala och många banker och företag skulle slippa kreditförluster och värdelösa kundfordringar.

Mycket kan göras.

Reglerna för hur konsumtionskrediter kan skärpas. Alla krediter borde föregås av en ordentlig kreditprövning med höjda krav på konsumentens återbetalningsförmåga.

Naturligtvis borde alla konsumentkrediter omfattas av 14 dagars ångerrätt, även fakturakrediter. 

Även kortfristiga kontokrediter borde omfattas av ångerrätt med stöd av konsumentkreditlagen.

Vid all kreditförmedling borde inte bara ränta och effektiv ränta framgå utan även den totala kreditkostnaden.

Vi behöver också genom praktisk träning lära nya generationer det osunda med en skenande ekonomi och att inte ha ordentlig koll på vad det till slut kostar.

Inte minst måste vi lära ut värdet av en buffert. Livet består av en massa överraskningar och alla överraskningar är inte positiva.

Bilen kan gå sönder, tvättmaskinen kan sluta fungera och renoveringar i bostaden kan bli dyrare än beräknat. Då är det bra med en sparbuffert.

Naturligtvis borde staten uppmuntra hushållen till att spara till en buffert. Det är en inlärningsfråga men man ska inte underskatta vad staten kan göra.

Politikerna kan också påverka hushållens syn på konsumtion med lånade pengar genom att ta bort eller begränsa ränteavdragen på konsumtionskrediter och ytterligare begränsa kreditföretagens möjligheter att ta ut avgifter och höga räntor. 

Vi kan och vi måste bryta den negativa trenden med överskuldsättning. Vårt råd till alla föräldrar är att prata pengar med sina barn och ge barnen en regelbunden vecko- eller månadspeng.

Det lär barnen att hushålla med begränsade resurser och förstå pengars värde. Men viktigast av allt – det ökar deras möjligheter till en sund ekonomi som vuxen.

Och vilken förälder vill inte unna sina barn det?


Charlie Söderberg och Mathias Andersson, fd programledare ”Lyxfällan”, Podden “Ekonomi på Riktigt”


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.