Sverige måste stoppa framtida mördarrobotar

Debattörerna: Bara en tidsfråga innan autonoma vapen utvecklas, så kan vi inte ha det

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2018-06-29 | Publicerad 2018-06-22

Miljöpartisterna Jakop Dalunde, Linnea Engström, Max Andersson och Bodil Valero vill att Sverige ska verka för ett globalt förbud av autonoma vapen.

DEBATT. I juli tar Sverige över ordförandeklubban i FN:s säkerhetsråd. Det är sista chansen att ta vara på det tvååriga mandatet för att lyfta en fråga som kan få enorma konsekvenser för internationell fred och säkerhet - nämligen den om utvecklingen av dödliga autonoma vapensystem.

Autonoma vapen, eller “mördarrobotar” som de ibland också kallas, kan med hjälp av artificiell intelligens ta egna beslut om vilka mål de ska attackera, var och när. Med andra ord är det en förprogrammerad algoritm som i en konfliktsituation tar beslut om vem som ska leva eller dö.

Den goda nyheten är att autonoma vapen ännu inte har utvecklats, men forskare tror att det är en tidsfråga.

Hösten 2016 bjöd det amerikanska försvaret ett tv-team till öknen i Kalifornien och lät dem filma när ett plan släppte ut ett hundratal drönare ur sin buk. Svärmen slöt upp i trupp, flög runt, ändrade riktning, omorganiserade sig och reagerade på omgivningen - de gjorde det tillsammans och helt utan mänsklig hjälp.

Sedan 2014 pågår FN-förhandlingarna om ett internationellt förbud mot autonoma vapen. Hittills har 22 regeringar uttalat sig för ett sådant förbud. Men sex länder - däribland säkerhetsrådets permanenta medlemmar Ryssland, Storbritannien och USA - blockerar arbetet och gör istället sitt bästa för att bli först med att ta fram sådana vapen. EU, å sin sida, har nyligen öppnat upp för att subventionera utvecklingen av autonoma vapen genom EU-budgeten.

Sverige bör verka för ett globalt förbud av autonoma vapen innan de hinner ut på marknaden.

Uppkomsten av beväpnade drönarplan har redan förändrat modern krigsföring genom att flytta beslut om liv och död från slagfältet till operatörer med joysticks på andra sidan jordklotet. Drönare har orsakat många civilas döda och sänkt tröskeln för att använda dödligt militärt våld. Dödliga autonoma vapensystem skulle flytta ansvaret ännu längre från människor genom att besluten tas av teknologin själv.

Det i sin tur leder till problem med att tillämpa folkrätten som grundar sig på principen om att det är människor som tar beslut om att attackera, starta krig eller gå över en landsgräns. Med autonoma vapen sätts folkrätten ur spel, eftersom det är svårare att kräva ansvar när det saknas ett tydligt mänskligt beslut.

För det tredje och sista: om vapnen sprids är det redan för sent. Företagen som utvecklar dem kommer att trycka på sina regeringar för att få ut vapnen på marknaden. Det land som utvecklar autonoma vapen först får ett övertag på slagfältet över de som saknar dem. I förlängningen kommer andra att svara genom att ta fram egna autonoma vapen. Det lär leda till en rustningskapplöpning inte olikt 1900-talets kärnvapenrace. Precis som med kärnvapnen kommer det att vara oerhört svårt att få länder att lämna ifrån sig teknologin när de väl skaffat den.

Miljöpartiets kongress röstade nyligen igenom att partiet ska, som första svenska parti, gå till val på att verka för ett globalt totalförbud mot utvecklingen av dödliga autonoma vapensystem. Vi gröna vill att Sverige uttalat tar ställning för ett förbud och driver det i säkerhetsrådet och i kommande FN-förhandlingar.

Det skulle framför allt vara ett historiskt steg för mänskligheten, men även göra Sveriges tid i säkerhetsrådet historiskt.

Bodil Valero, EU-parlamentariker (MP)
Max Andersson, EU-parlamentariker (MP)
Linnea Engström, EU-parlamentariker (MP)
Jakop Dalunde, EU-parlamentariker (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!