Vi förlorar också på fixade matcher

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-11-10 | Publicerad 2015-10-06

Branschföreningen för Onlinespel: Låt oss samarbeta mot fusket

Gustaf Hoffstedt.

REPLIK. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson tar upp den angelägna frågan om att bekämpa matchfixning. Fixade matcher dödar glädjen med idrott, och även lusten till spel.

Därför är det förvånande att Eriksson i svepande ordalag lägger skulden på ”de utländska spelbolagen”. Sant är att illegala bookmakers långt bortom EU:s gränser bidrar till fusket. Men att antyda att onlinespelbolag med EU-licenser ligger bakom är att göra sig till härförare för ett intellektuellt haveri.

Det finns åtminstone två uppenbara skäl till det:

1. Kriminella jobbar uteslutande med kontanta medel, och de skyr transfereringar som är spårbara. Onlinespelbolag med EU-licens tillåter inte kontanter, och samtliga transfereringar dokumenteras. Vid misstanke om fusk kontaktas finanspolisen.

2. Vi är i likhet med idrottsrörelsen förlorare på matchfixning, inte vinnare. En grundförutsättning för att någon ska vilja satsa pengar på en match är att kunden känner sig trygg med det valda spelbolaget. Blotta misstanken om fusk är förödande inte bara för spelglädjen, utan också rent krasst för spelbolagets möjlighet att framgångsrikt attrahera kunder.

Vi har därför lika goda skäl som Riksidrottsförbundet att bekämpa alla former av fusk i idrott. Ska vi lyckas med det måste alla goda krafter samarbeta. Det uppnår vi inte genom att orättvist smutskasta varandra. En bättre metod är att mötas och söka samförståndslösningar. Får vi bjuda på den första koppen rättvisemärkt kaffe?

Gustaf Hoffstedt

Generalsekreterare för Branschföreningen för Onlinespel

Följ ämnen i artikeln