Du nämner inte ”jobb” en enda gång, Hultqvist

Replik från KD om växande klyftor

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den absolut viktigaste åtgärden för att minska klyftorna är att se till att människor kan få ett jobb att gå till, skriver Jakob Forssmed.
Den absolut viktigaste åtgärden för att minska klyftorna är att se till att människor kan få ett jobb att gå till, skriver Jakob Forssmed.

DEBATT

REPLIK. Peter Hultqvist (S) skriver om de växande klyftorna mellan olika inkomstgrupper. Jag håller med om att det är allvarligt när stora grupper halkar efter. Det riskerar att dra isär samhället och skapa brist på tillit.

Tilliten har sin bas i människors relationer och byggs stark i gemenskaper. Men den stärks också av en tilltro till att det offentliga klarar att leverera lösningar på människors problem.

Men det innebär inte, som försvarsministern menar, att fler och större satsningar på offentlig sektor löser ojämlikheten. Den absolut viktigaste åtgärden för att minska klyftorna är att se till att människor kan få ett jobb att gå till.

Därför är jag mycket förvånad över att Hultqvist inte nämner ”jobb” eller ”arbete” en enda gång, särskilt då han gör en poäng av att ”ingen ska behöva stå med mössan i hand och bocka och buga för att få den hjälp och det stöd som krävs”.

För att ingen ska behöva göra det behövs reformer så att alla som kan arbeta också ska kunna försörja sig själva och sina familjer och inte behöva drabbas av känslan att stå med mössan i hand och tacka staten för ännu ett bidrag.

Jobb är, för oss kristdemokrater, den viktigaste fördelningspolitiska åtgärden. Bara genom jobb kan utvecklingen med ökande klyftor långsiktigt pressas tillbaka.

Självklart behöver vissa mer stöd än andra – också ekonomiskt , men det går att göra riktade insatser mot grupper som halkat efter, utan skatte- och bidragshöjningar som hotar den svenska jobbmotorn.

Med satsningar för jobb med lägre kvalifikationskrav, att det ska löna sig bättre att gå från bidrag och ersättningar till arbete och att underlätta för företag att anställa kan fler komma i arbete.

Det leder till en bättre ekonomisk situation för den enskilde, men ger också ett sammanhang och en arbetsgemenskap. Högre skatteintäkter från arbete gör också välfärden starkare, så att den kan finnas för den som behöver.

Jobb är den viktigaste långsiktiga lösningen för att säkra att alla grupper hänger med i samhällsutvecklingen.


Jakob Forssmed, vice partiledare och ekonomisk-politisk talesperson (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE