Ingen ska utnyttjas på svensk arbetsmarknad

Replik från MP om att skärpa regler för arbetskraftsinvandring

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ingen ska utnyttjas på svensk arbetsmarknad. Vi ska dock se värdet av att människor vill komma till Sverige och bidra. Det gör Sverige bättre, det är bra för våra företag, och det är bra för vår välfärd. Replik från Rasmus Ling, Miljöpartiet.
Foto: TT
Ingen ska utnyttjas på svensk arbetsmarknad. Vi ska dock se värdet av att människor vill komma till Sverige och bidra. Det gör Sverige bättre, det är bra för våra företag, och det är bra för vår välfärd. Replik från Rasmus Ling, Miljöpartiet.

DEBATT

REPLIK. Till att börja med är det viktigt att slå fast: arbetskraftsinvandring är bra för Sverige.

Det gör att företag kan rekrytera kompetens de behöver, det gör att vi får in skattepengar för att bekosta välfärden, och det ger möjlighet för människor från andra länder att skapa ett bättre liv.

Men det finns också allvarliga problem kopplade till arbetskraftsinvandring, som Miljöpartiet är angelägna att lösa. 

Fastighetsanställdas förbund skriver i Aftonbladet om att lagen om arbetskraftsinvandring måste skärpas. Miljöpartiet delar åsikten att vi måste komma tillrätta med avigsidorna. Människor utifrån ska inte få sämre villkor än svenskar, och arbetsgivare som lurar och utnyttjar arbetskraftsinvandrare ska straffas. 

Miljöpartiet har varit med och infört flera kontrollsystem de senaste åren för att skärpa tillsynen.

Vi har exempelvis infört krav på arbetsgivare att månatligen redovisa arbetsgivaravgifter och personalliggaresystem, så att myndigheter ska kunna kontrollera vilka som arbetar på arbetsplatsen. Inte sällan med protester från näringslivet. 

Nu arbetar en utredning för att förbättra såväl kontrollen som sanktionerna ytterligare. Det visar att Miljöpartiet tar detta på allvar.

Det fastighetsanställda och vissa andra fackförbund vill är att ha makt på bekostnad av de som arbetar och företagen.

Man vill ha eget fackligt veto om vilka branscher som arbetskraftsinvandring alls ska vara tillåtet på, trots att behoven skiftar snabbt och ser olika ut över landet. Man vill ha ett lönegolv som skulle omöjliggöra för den som jobbar deltid och pluggar halvtid.

Det bindande jobberbjudande man föreslår vore bra, men har dömts ut av en statlig utredning som omöjligt (och kan därmed lika lite lastas Miljöpartiet som någon annan). 

Ingen ska utnyttjas på svensk arbetsmarknad. Vi ska dock se värdet av att människor vill komma till Sverige och bidra. Det gör Sverige bättre, det är bra för våra företag, och det är bra för vår välfärd. 


Rasmus Ling, rätts- och migrationspolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE