Kyrkan ska inte lägga sig i flyktingpolitiken

SD: Sveriges kristna råd tar politisk ställning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-10-07 | Publicerad 2019-09-27

Respekt och ödmjukhet för klassisk kristen tro har fått stryka på foten till förmån för socialistiska och liberala politiska ställningstaganden i dagsaktuella frågor. Det beklagar vi, skriver Jimmie Åkesson och Aron Emilsson.

DEBATT. Kyrkoledarna i Sveriges kristna råd skrev nyligen ett öppet brev till samtliga partiledare i Sveriges riksdag. I brevet får vi ta del av rådets politiska beskrivning av de samhällsutmaningar vårt land står inför. Det är hedrande och beundransvärt när kyrkan vill bidra i samhällsdebatten.

Samtidigt är det problematiskt när man går utanför sin teologiska roll och ägnar sig åt opinionsdrivande politik som riskerar att i än högre grad slita Sverige itu.

Svenska kyrkan är sedan år 2000 inte längre statskyrka, men likväl folkkyrka med en majoritet av Sveriges befolkning som medlemmar. Det medför ett tungt ansvar gällande klokt förvaltarskap och öga för samhällsutveckling.

Vi kan dessvärre konstatera att det ansvaret inte förvaltats tillräckligt väl. Efter decennier av socialdemokratiskt maktmonopol har Svenska kyrkan i allt högre grad utvecklats till en vänsterliberal opinionsbildare, allt längre ifrån sina medlemmars intressen. Respekt och ödmjukhet för klassisk kristen tro har fått stryka på foten till förmån för socialistiska och liberala politiska ställningstaganden i dagsaktuella frågor. Det beklagar vi.

Att slå vakt om och hjälpa människor i nöd är en del av kyrkans själ och grunduppdrag. Särskilt i tider som nu där den psykiska ohälsan är hög och där attentat mot religiösa minoriteter ökar, såväl i Sverige som utomlands.

Det faktum att kristna är världens mest förföljda religiösa grupp är djupt oroväckande. Här kan och bör kyrkan göra mer, vilket Sverigedemokraterna opinionsbildat för och motionerat om i Kyrkomötet.

När vi läser kyrkoledarnas brev blir det uppenbart att vi har väldigt olika definitioner i synen på en omsorgsfull flyktingpolitik. Likt många invandrade samt infödda svenskar, och i likhet med fler partier i Sveriges riksdag, förespråkar vi en ansvarsfull och restriktiv migrationspolitik. Bland annat på grund av två orsaker.

För det första: Sverige håller på att förändras i grunden och är på god väg mot ett alltmer otryggt samhälle. En stor anledning är den ansvarslösa och inhumana migrationspolitik som förts i decennier.

Denna politik har inneburit att människor som kommit hit nu får uppleva samma konflikter de en gång flydde ifrån – fast i Sverige.

Det har därtill inneburit massiva integrationsproblem samtidigt som våra välfärdssystem och kommuner satts under enorm press. Resultatet kan vi nu ta del av när kommun efter kommun flaggar för ekonomisk kris i rådande högkonjunktur.

För det andra: Vi spenderar ofantliga medel för att hjälpa en liten andel av världens flyktingar som tagit sig till Sverige. Den absoluta majoriteten av världens flyktingar är dock kvar i krigsdrabbade områden och närliggande länder däromkring.

Vi vill därför omfördela resurserna till dessa områden. Vår flyktingpolitik innebär att många fler får den hjälp de behöver, samtidigt som de människor som kommit till Sverige ges en chans att bli en del av det svenska samhället.

Det är en medmänsklig flyktingpolitik på riktigt.

Vi behöver enas, i armkrok med Sveriges kristna råd och fler, för en human och ansvarsfull syn på migrationsströmmarna. Där vi fokuserar vår energi och våra resurser på optimal nytta för största möjliga antal av de värst utsatta, samtidigt som vi tar ansvar för vårt lands eget hälsotillstånd.

Gör vi inte det har vi snart inte möjlighet att hjälpa andra.


Jimmie Åkesson, partiledare (SD)
Aron Emilsson, talesperson i trossamfundsfrågor (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.