Ni minskade resurser till oss skyddsombud

Replik från ett regionalt skyddsombud till M och L

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag själv är regionalt skyddsombud och ser varje dag hur livsfarlig arbetsmiljön är ute på våra arbetsplatser. Framförallt där vi har väldigt få eller inga medlemmar i facket. Jag tycker alla förtjänar en säker arbetsmiljö, tyvärr pekar siffrorna åt fel, skriver  Claes Thim, regionalt skyddsombud på Svenska Elektrikerförbundet.
Foto: GETTY
Jag själv är regionalt skyddsombud och ser varje dag hur livsfarlig arbetsmiljön är ute på våra arbetsplatser. Framförallt där vi har väldigt få eller inga medlemmar i facket. Jag tycker alla förtjänar en säker arbetsmiljö, tyvärr pekar siffrorna åt fel, skriver Claes Thim, regionalt skyddsombud på Svenska Elektrikerförbundet.

DEBATT

REPLIK. Regeringen vill lägga fram förslag om att utöka de regionala skyddsombudens tillträdesrätt, så att de kan verka på alla platser med kollektivavtal, oavsett om det finns medlemmar eller ej.

Moderaterna och Liberalerna skriver i gemensam debattartikel på aftonbladet att de säger nej till förslaget utan att det snarare borde ”anställa fler oberoende inspektörer”.

Jag själv är regionalt skyddsombud och ser varje dag hur livsfarlig arbetsmiljön är ute på våra arbetsplatser. Framförallt där vi har väldigt få eller inga medlemmar i facket.

Jag tycker alla förtjänar en säker arbetsmiljö, tyvärr pekar siffrorna åt fel. Vi har i snitt en arbetare i veckan som dör och flera tusentals som skadar sig. Något måste göras nu!

När det gäller utländsk arbetskraft så ser vi i dag att väldigt få är medlemmar i facket. De jag pratar med vågar många gånger inte bli medlemmar, eftersom arbetsgivaren enkelt byter ut dem till nästa person i kön.

Arbetsmiljöverket som i dag är de oberoende inspektörerna har alldeles för få resurser att nå ut till alla arbetsplatser. Ni säger att ni vill öka på antalet resurser, vilket jag välkomnar.

Men då vill jag påminna er om en sak. Ni fick makten 2006 och styrde till 2014, resurserna till dessa oberoende inspektörer minskade ni med nästan en tredjedel, från 350 inspektörer till 240.

Socialdemokraterna/Miljöpartiet tillförde ökade anslag när de tog över makten 2014 och 2018 var det 297 inspektörer på Arbetsmiljöverket.

Vi minns alla kaoset kring regeringsbildningen 2018 och där fick Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna igenom sin budget. Föga förvånande fick Arbetsmiljöverket än en gång minskade anslag och fick minska antalet inspektörer.

Menar ni allvar med att ni prioriterar arbetsmiljön, välkomnar jag ökade anslag till Arbetsmiljöverket. Det ena utesluter inte det andra.

Vi regionala skyddsombud gör allt i vår makt för att hjälpa alla arbetare att få en bra arbetsmiljö, vi gör ingen skillnad på om du är medlem i facket eller ej. Detta gör vi genom samverkan med företagen, vilket oftast välkomnas, men tyvärr måste vi ibland lägga ett skyddsombudsstopp då arbetsmiljön är direkt livsfarlig.


Claes Thim, lokalt skyddsombud & regionalt skyddsombud på Svenska Elektrikerförbundet samt aktiv i Socialdemokraterna i Huddinge


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE