Fina ord hjälper inte – öka pressen på Eritrea

Fem europaparlamentariker: Hårdare tryck är enda vägen för att få svar från diktaturen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-10-02

Klockan tickar och den stulna tiden för Dawit Isaak ökar obönhörligen. Nu måste något hända, skriver debattörerna och kräver hårdare tag mot den Eritreanska diktaturen.

DEBATT. Just i dag, den 29 september, är det 5 850 dagar sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak greps och fängslades utan åtal eller rättegång, utan rättsskydd och utan respekt för mänskliga rättigheter. Det räcker nu.

Klockan tickar och den stulna tiden för Dawit Isaak ökar obönhörligen. Nu måste något hända.

Den tysta diplomatin har jobbat i bakgrunden och UD fortsätter med detta. Vi vill gärna tro att det görs stora ansträngningar men vi kan ändå inte låta bli att tycka att både stat och politik hade kunnat agera med större eftertryck. Det har funnits en flathet i ansträngningarna att få Dawit Isaak frigiven.

Det tog lång tid innan fallet Dawit Isaak togs på allvar. Mera kraft borde redan från början ha lagts på att få honom fri. Nu har det gått 16 år. Och fortfarande ingenting. Något måste göras!

Uppenbarligen räcker det inte längre med fina och vackra ord. Sverige, EU och det internationella samfundet måste börja prata samma språk som den eritreanska regeringen använder.

En konkret handling som Sverige och EU kan påbörja omedelbart är att inskränka eritreanska diplomaters tillträde till den europeiska unionen. Vi har under hela tiden sett hur dessa diplomater har möjlighet att verka utan problem och med fri rörlighet i EU. Eritrea är trots allt en diktatur. Begränsa handlingsutrymmet så länge Eritrea inte följer internationella konventioner och respekterar mänskliga rättigheter.

I Europaparlamentet delas Sacharovpriset ut varje år sedan 1988. Ett pris som fått sitt namn efter Andrej Sacharov – en sovjetisk medborgarrättskämpe och Nobelpristagare.

Priset delas ut ”till personer som har gjort betydande insatser i kampen för mänskliga rättigheter över hela världen och lyfter fram kränkningar av de mänskliga rättigheterna samt stöder pristagarna och deras kamp.”

Dawit Isaak har varit nominerad till priset många gånger men just i år har hans fall fått ny uppmärksamhet, mycket tack vare stödet från hela vår stora socialdemokratisk grupp i Europaparlamentet, den enda politiska grupp som nominerar honom.

Vilka som blir de tre slutkandidaterna är ännu inte bestämt, men för första gången känns det som en faktisk möjlighet att Dawit Isaak ska bli en av finalisterna och även den som blir utsedd till årets Sacharovpristagare.

Hårdare tryck på den eritreanska regeringen, från alla håll, verkar vara den enda vägen som återstår.  Vi tror därför att ett större finansiellt tryck på Eritrea är en väg att ta.

Villkora pengarna som landet får. Sätt krav på att mänskliga rättigheter måste respekteras. Gör rättsstatens principer oantastliga även i Eritrea. Sätt hårt mot hårt – men säkerställ också att landets befolkning inte drabbas. Det är regeringen som ska tvingas efterleva demokratiska regler.

Det är inte bara Dawit Isaak vi kämpar för. I Eritrea sitter många andra också fängslade utan rättegångar och utan rättsskydd. Det är oacceptabelt. Det handlar om oppositionella röster, journalister och oskyldiga civila personer. Eritrea måste bekräfta och respektera mänskliga rättigheter.

16 år av ovisshet, oro, ängslan, uppgivenhet, desperation och rädsla för hans för hans hälsotillstånd. 16 år av tyst diplomati och av internationella påtryckningar som inte lett någon vart. Ingenting har hänt. Ingen information om Dawit Isaak lever, om rättegång, om frigivning. Ingenting.

Klockan tickar. EU och Sverige måste sätta hårdare press på Eritrea. Livet är inte oändligt. Vi som politiker och medmänniskor är arga, uppgivna och med en växande oro.

Vi måste få livstecken. Vi måste få information. Vi måste få Dawit Isaak frigiven. Det räcker nu.

Marita Ulvskog, Europaparlamentariker (S)
Olle Ludvigsson, Europaparlamentariker (S)
Jytte Guteland, Europaparlamentariker (S)
Jens Nilsson, Europaparlamentariker (S)
Anna Hedh, Europaparlamentariker (S)

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.