En ny jultradition har skapats här – rasism

Debattören: En generation besatt av att göra som ”vi alltid gjort”

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att utgå från, och öppet skriva att invandring är orsaken till att luciatåget inte blir av, är rasistiskt, skriver Erica Gilbertson
Foto: TT
Att utgå från, och öppet skriva att invandring är orsaken till att luciatåget inte blir av, är rasistiskt, skriver Erica Gilbertson

DEBATT. Nyligen kunde vi läsa om en skola som valt att inte ha ett luciatåg. Förmodligen ligger jag i underkant när jag säger att 99 procent av kommentarerna under artiklarna handlade om invandring.

”Detta är varför ingen gillar invandrare”, ”De ska ta seden dit de kommer!”, ”Passar det inte kan de packa sin väska och dra”, ”Åk hem!” och ”Ska de ta bort alla våra traditioner?”.

Att utgå från att invandring är orsaken till att luciatåget inte blir av, är rasistiskt

Vad artikeln handlade om? Ekonomi.
Att utgå från, och öppet skriva att invandring är orsaken till att luciatåget inte blir av, är rasistiskt. Att få berättat för sig vad det handlar om och ändå skriva att invandringen är orsaken, är rasistiskt och visar stor brist på medlidande för de artikeln egentligen handlade om: familjer i Sverige som inte har råd att köpa kläder så deras barn kan delta i julfirandet som ska hållas på skolan.

Skriver man inte om invandringen i kommentarsfältet, berättar man att det är föräldrarna som är korkade som inte planerat i tid, köpt på secondhand, lånat eller tagit ett lakan och satt ett glittrigt snöre i midjan.

Eftersom Lottas mamma minsann var ensamstående, vet hon att det går. Kalles kusin har faktiskt åtta barn och hon kan ju betala för sina barn. Britta har det också dåligt ställt och hon planerar baskemig tolv månader i förväg.

Många skriver att skolan borde ha kläder barnen kan låna, och det är ju absolut en idé. Tänk om det kunde läggas fram utan rasistiska skrik och utan pekfinger till de som förmodligen redan känner skam.

Man menar att det är för barnens skull, men det vet vi alla inte är sant

En annan skola bestämde sig för att inte bjuda in föräldrarna efter att många elever berättat att de tycker att det är jobbigt och att de blir stressade av att de tittar på.

Även här saknas det någon som helst förståelse. Man kräver att luciatåg ska hållas. Det är minsann tradition. Vi är faktiskt i Sverige. Så har vi alltid gjort. Ingenting ska störa de vuxnas traditioner.

Man menar att det är för barnens skull, men det vet vi alla inte är sant. Vi har en generation som är fullkomligt besatt av att göra saker som ”vi alltid gjort”. Så hur långt bakåt ska vi gå?

Tidigare handlade Lucianatten om demoner, övernaturliga makter och onda andar som var extra aktiva under denna natt. Men vi kan gå lite längre fram, ett par år in på 1800-talet, då Lucia faktiskt kom med ljus i håret. Det var en man som bar dem.

Lucianatten firades också med att ungdomar försökte få sprit och gåvor av grannen. Detta sjungs det i och för sig om i Staffandsvisorna, så jag antar att vi i alla fall fått med det.

Ni är så rädda för att traditioner ska förändras, medan ni alla jobbar hårt för att skapa en ny.

Den nya jultraditionen går ut på att man vid frukostbordet blundar och öppnar en artikel, scrollar ner till kommentarsfältet och skriver något rasistiskt. Den som lyckas bäst får en skumtomte.

Fram mot lunch är det dags för nästa lek. Här gäller det att hitta på så många nya fördomar man kan för att föda ännu fler fördomar till nästa år.

Efter en paus är det dags för middag. I denna lek vinner den som säger ”fake news” flest gånger under en minut den bästa delen på matbordet: en grisröv.

Varken lucia, julfirande eller utklädnad är förbjudet, så nånstans måste man ju ändå utgå från att det finns en koppling mellan alla som kommenterar och skolan.
Och plötsligt faller poletten ner. Skolan som ställt in heter ”Livets hårda skola”och har fler elever än du nånsin kan ana.
Tänk hur många luciatåg ni hade kunnat hålla om ni höll er borta från internet.


Erica Gilbertson, fotograf

Publicerad:

LÄS VIDARE