S, tåget har redan gått

MP i replik till S om att resa grönt med tåg i Europa

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi noterar med viss förvåning att två av de tre klimatreformer som S lovar sina väljare att driva i EU redan genomförts av Miljöpartiet, skriver Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och Jakop Dalunde (MP).
Vi noterar med viss förvåning att två av de tre klimatreformer som S lovar sina väljare att driva i EU redan genomförts av Miljöpartiet, skriver Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och Jakop Dalunde (MP).

DEBATT

REPLIK. Socialdemokraterna menar, med plötslig kraft, att vi måste ta klimatfrågan på allvar. Det har de givetvis rätt i. Men vi noterar med viss förvåning att två av de tre klimatreformer som partiet lovar sina väljare att driva i EU redan genomförts av Miljöpartiet.
Både Liberalerna och Socialdemokraterna har föreslagit enklare tågbokningar och bättre rättigheter för tågpassagerare. Antingen känner dessa partier inte till att reformerna de föreslår redan röstats igenom i EU-parlamentet, eller så är det ett spel för galleriet. Men det framstår som märkligt att gå till val på att komma tillrätta med problem där EU-parlamentet redan nått fram till en lösning.

Vi hoppas att Socialdemokraterna och Liberalerna istället ska stötta vår politik om öppna tågbokningssystem och ökat konsumentskydd som redan röstats antagits av parlamentet och snart ska slutförhandlas. Det kommer att innebära betydligt enklare tågbokningar och bättre villkor för resenärerna.

Klimatet har inte råd med fler senfärdiga politiker. Att göra tågresorna tryggare och enklare var en viktig fråga för Miljöpartiet. Det var därför vi slet hårt för att driva igenom reformerna som andra partier nu yrvaket presenterar. Nu måste vi ta nästa stora steg för klimatet.

I fredags la vi därför valrörelsens tuffaste klimatpolitiska förslag – en tvingande utsläppsbudget som alla EU-länder blir lagligt bundna att förhålla sig till, varje år. Detta är ett politisk verktyg som garanterar att EU uppnår Parisavtalets tvågradersmål genom att sätta en maxgräns för hur stora utsläpp varje land får ha under ett år.

Forskningen säger att vi måste sänka våra utsläpp med 10 till 15 procent per år för att klara tvågradersmålet – då är det också vad vi i lag bör förbinda oss till att göra.

Vi hoppas att fler partier tar klimatfrågan på allvar, inte minst Socialdemokraterna som varit en viktig samarbetspart när vi drivit klimatpolitiken framåt i Sverige. Men för de reformer de nu presenterar har tåget redan gått.

De som vill vara trovärdiga i klimatpolitiken måste presentera nya kraftfulla förslag – eller bli lämnade kvar på perrongen.


Alice Bah Kuhnke, Riksdagsledamot och kandidat till EU-parlamentet (MP)
Pär Holmgren, Klimatexpert och kandidat till EU-parlamentet (MP)
Jakop Dalunde, EU-parlamentariker, gruppledare för de gröna i transportutskottet och kandidat till EU-parlamentet (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE