Lita på åtgärderna så klarar vi corona

Präst: Att skrika ut ogrundad misstro är att leka med farliga krafter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-04-10

I Sverige ska vi förlita oss på det som gjort och gör Sverige starkt och det som kanske också särskiljer oss till viss del. Till det hör rationalitet och att vi förlitar oss till självständiga myndigheter och verk, där politiker inte i första hand går in och ”pekar med hela handen”, skriver prästen Stefan Nilsson.

DEBATT. Det är ingen tvekan om att coronaviruset påverkar oss som individer och vårt samhälle på ett genomgripande sätt. Vad som händer på lång sikt är det alldeles för tidigt att uttala sig om, även om några tyckare försöker.

På kort sikt gäller det hantera situationen på bästa sätt och minska skadeverkningarna, såväl för individen som för samhället i stort.

Att helt stoppa dem är inte möjligt. Många har nu klivit fram som självutnämnda experter och det är tragikomiskt att se hur vår största liberala morgontidning, och andra liberala röster, så snabbt överger alla liberala principer för att i stället kräva hårdare tag och inskränkningar av individers frihet och ansvar utan att fundera över om det hjälper.

Den liberala människosynen var en tunn fernissa. Att sedan Jimmie Åkesson är beredd att kasta bort nästan 500 års erfarenhet av välfungerande självständiga myndigheter och verk förvånar kanske inte, men att så många andra stämmer upp i samma kör är både förvånande och oroväckande.

I Sverige ska vi förlita oss på det som gjort och gör Sverige starkt och det som kanske också särskiljer oss till viss del. Till det hör rationalitet och att vi förlitar oss till självständiga myndigheter och verk, där politiker inte i första hand går in och ”pekar med hela handen”.

Det är inte att undfly ansvar, det är att respektera rådande ordningar och lagar.

Det går en tydlig linje från Axel Oxenstierna till Anders Tegnell, och alla tusentals andra medarbetare inom offentlig förvaltning som fått sina uppdrag på grund av de faktiskt kan något. Detta är något att vara stolta över, snarare än att skämmas gentemot andra länder.

Till det finns det några principer som kan vara till hjälp och som också kan ses som djupt rotade i svensk tradition:

  • Lagom. Insatser, förbud och inskränkningar måste stå i proportion till nyttan. Använd inte mer våld än nöden kräver, dvs förbud och/eller nedstängningar av princip eller för att visa handlingskraft leder ingenstans.
  • Integritet. ”Frihet är det bästa ting” skaldade biskop Tomas redan på 1400-talet. Människors integritet och rätt till personlig frihet är, precis som hälsa, omistliga värden. Inskränkningar av dessa ska vi inte ta lätt på och det ska ske i undantagsfall.
  • Tillit. Sverige är ett utpräglat tillitssamhälle där vi litar på varandra och där det finns en ömsesidig tillit mellan individen och det offentliga. Det har bidragit till ett gott samhälle Att skrika ut en ogrundad misstro är att leka med farliga krafter.
  • Ansvar. Vi har alla ett ansvar för hur vi agerar i stunder som dessa. Politiker och myndigheter har sitt, men vi alla har vårt eget. Vi måste kunna tro, och lita på, att individer tar sitt ansvar och tar till sig råd och uppmaningar. Förbud och lagstiftning kan inte vara det enda språk vi förstår.

En annan svensk tradition är också att förhålla sig kritisk till vad som sägs, också från myndigheter. Det ska vi också värna och vara stolta över.

Ett tystat samhälle är ett dåligt samhälle. Men kritiken kan inte grunda sig bara i individens egna rädslor eller till och med illvilja.

En kris som detta kan också säga oss mycket om oss som människor; är vi den som är beredd att slåss för att köpa ännu mera toalettpapper eller är vi den som delar den sista rullen med grannen? Är vi den som sluter upp tillsammans med andra eller är vi den som vill söndra?

Huruvida myndigheternas insatser varit rätt får framtiden utvisa, men ännu finns inget som visar på motsatsen så låt oss börja där.


Stefan Nilsson, präst i svenska kyrkan och direktor för Ersta diakoni


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här